U Andrijevici se uz pomoć nezavisnih odbornika DPS vraća na vlast?
Opština Andrijevica

U Andrijevici se uz pomoć nezavisnih odbornika DPS vraća na vlast?

Kako će se odvijati dalja politička situacija u Andrijevici svakako će zavisiti od ishoda današnjeg nastavka nedavno prekinute sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o predlogu kojim su petnaest odbornika opozicije, koju čini koalicija Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate (DPS–SD), i odbornik Mijodrag Dragović, donedavni član Nove srpske demokratije (NSD), tražili razrješenje Željka Ćulafića, iz redova Socijalističke narodne partije (SNP-a), sa mjesta predsjednika Opštine.

U susret pomenutom zasijedanju niko od političkih aktera juče nije mogao sa sigurnošću da kaže šta će se dešavati na samoj sjednici, ali su svi bili saglasni da to zavisi od stava tri nezavisna odbornika koji su se prilikom poslednjih lokalnih izbora našli na listama vladajuće koalicije u Andrijevici. Takođe, od njih zavisi da li će, ako uslijedi smjena predsjednika Ćulafića, doći do stvaranja neke nove parlamentarne većine i preuzimanja lokalne vlasti od strane DPS-a.

Željko Ćulafić je juče u izjavi za “Dan“ kazao da, poslije prevazilaženja određenih zdravstvenih problema, potpuno relaksirano dolazi na zakazanu sjednicu lokalnog parlamenta. Dodao je da će na sjednici predočiti da lokalna uprava normalno funkcioniše i da su navedeni razlozi za njegovu smjenu usmjereni u cilju stvaranja nove parlamentarne većine predvođene DPS-om.

“Dokumenta i stvari na terenu jasno govore da je aktuelna lokalna uprava, u datim okolnostima, u poslednjih tri godine postigla dobre rezultate. To ću i predočiti na samoj sjednici. Sve to govori da je moja smjena lansirana iz određenih centara moći kako bi se preko određenih nezavisnih odbornika DPS-a ponovo vratio na vlast u Andrijevici. Pitam se da li na ovakav način ponovo treba da se vraćamo u mračnu prošlost, kada svi u Crnoj Gori uviđaju da je DPS-u došao kraj? No, Andrijevica će nastaviti da živi bio ja predsjednik ili ne, ali neka se oni što se izdajom hvale dobro pozamisle gdje će im biti mjesto. Uostalom, sve je na odbornicima, pa neka oni odluče po sopstvenoj savjesti. Samo neka ne zaborave da u parlamentu predstavljaju narod, a ne samo svoje lične interese i interese pojedinaca kojima ništa nije sveto“, naglasio je Ćulafić.

Smjena Ćulafića se traži, kao su naveli podnosioci predloga, zato što nije obezbijedio sprovođenje Strateškog plana opštine Andrijevica, drugih razvojnih planova, programa i strateških dokumenta od državnog značaja. Kao razlog za smjenu Ćulafića istaknuto je i to što, kako tvrde, nije na vrijeme Skupštini opštine dostavio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave i službi. Iz andrijevičkog odbora DPS-a kazali su da će doći na zakazanu sjednicu i da neće povlačiti predlog za smjenu Ćulafića. Dodali su da oni nijesu akteri nikave političke korupcije, već da smjenu Ćulafića traže zbog nefunkcionisanja lokalne vlasti i niza propusta koje je pričinio u svom radu.

Samostalni odbornik Milan Mirković, koji je prije dvije godine napustio redove SNP-a, i zajedno sa odbornikom Bogdanom Mijovićem, koji je isključen iz Demokrata, formirao posebni odbornički klub, nedavno je za “Dan“ kazao da se zalaže da se prvo imenuje potpredsjednik Opštine, pa da se nakon toga raspravlja o smjeni Ćulafića.

On je odbio da kaže kojoj će se skupštinskoj većini njegov klub prikloniti u narednom periodu. Bivši odbornik Nove srpske Demokratije Mijodrag Dragović je, iznoseći brojne optužbe na račin opštinskog rukovodstva, ponovio da on neće praviti koaliciju sa DPS-om, već da sa njima želi samo da smijeni predsjednika Ćulafića.

SNP: Vidjećemo ko je vjera, a ko je nevjera

Iz andrijevičkog odbora SNP-a tvrde da postoji opravdana sumnja da se u cijeloj priči radi o političkoj korupciji i da je svaki sporazum sa DPS-om usmjeren ka rušenju vrijedosti izraženih tokom litija.

“Opravdano sumnjamo da je zahtjev za smjenu predsjednika Ćulafića krunisan koruptivnim radnjama. Zašto bi neko ko se našao na listama vladajuće većine rušio aktuelnu vlast ako mu nije nešto krupno obećano. Da li je to tako pokazaće sama sjednica. Tu će se vidjeti, što bi narod rekao, ko je vjera a ko je nevjera. Vidjeće se ko je ostao zaklet vrijednostima koje su, između ostalog, iznjedrile veličanstvene litije, a ko ne. Svako ko ode sa DPS-om rušitelj je tih vrijednosti“, saopštili su iz Opštinskog odbora SNP-a, pozivajući tužilaštvo da preispita čitavu stvar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.