Pregovori sa ZBCG očekivani, Spajić rizikuje da se zamjeri SAD i Njemačkoj
Daliborka Uljarević, Foto: CGO

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje ocijenila da je uključivanje Koalicije “Zajedno za budućnost Crne Gore“ u pregovore suprotno stavovima zapadnih država

Pregovori sa ZBCG očekivani, Spajić rizikuje da se zamjeri SAD i Njemačkoj

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je u razgovoru za Pobjedu da je bilo očekivano uključivanje koalicije “Zajedno za budućnost Crne Gore“ u pregovore o vladi i pored protivljenja dijela zapadnih ambasada. Smatra da lideru Pokreta za promjene i najozbiljnijem kandidatu za mandatara Milojku Spajiću neće mnogo značiti što PES u nazivu ima Evropu ako u praksi bude radio suprotno onom što ta Evropa, kojoj u političkom i ekonomskom, ali i mnogim drugim aspektima, stremimo, ne bude prisutna u djelima.

“Spajić je nakon izbora bio decidan samo u odnosu na Uru i DPS da njih ne želi u vladu. Međutim, činjenica da su predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore“ pozvani nakon nekoliko nedjelja tekućih razgovora sa drugim akterima može ukazati da se radi više o formalnom aktu. Na drugoj strani, ukoliko Spajić zaista vidi ZBCG u Vladi onda će njen rad usmjeriti suprotno od onog što smo čuli od ambasadora SAD i Njemačke, kao reprezenata države koje imaju veliki uticaj u ključnim međunarodnim institucijama kojima pripadamo ili im stremimo“, ocijenila je Uljarević za Pobjedu.

Nastupi

Prema njenim riječima, treba podsjetiti, u crnogorskom kontekstu, da ambasadori govore u ime svojih vlada i da se njihove izjave u tom okviru moraju tumačiti jer one prolaze i prethodne procedure odobrenja.

“Takođe, ranije smo čuli i od različitih zvaničnika EU da oni bivši DF ne vide kao partnera“, navela je Uljarević.

Komentarišući nastup predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema procesu formiranja vlade u Crnoj Gori, Uljarević ukazuje da on ne uvažava teritorijalni integritet i suverenitet naše države, ali i da ima procjenu da može tako da se ponaša, odnosno da ga naši najviši zvaničnici neće za to ni opomenuti.

Vučić je nedavno gostujući na TV Pink, a uoči početka zvaničnih pregovora o satavu nove vlasti, kazao da je formiranje vlade u Crnoj Gori završeno, navodeći kako će Srbi dobiti - “šipak“.

Uljarević je tim povodom kazala da bi svaka vlast koja drži do svog integriteta oštro reagovala na ovakvu izjavu, te da je ovo i izvjesni indikator toga od čega je ona sazdana. Posebno je neobično, napominje, da oni koji su se ovdje borili protiv Mila Đukanovića ne zamjeraju Vučiću ni na jednoj od osobina ili radnji zbog kojih su prozivali bivšeg predsjednika države i lidera DPS-a.

Vučić dio problema

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je dio gotovo svakog problema u regionu, ali i u samoj Srbiji, i što prije to postane polazna tačka brže će se rješavati nagomilani problemi u regionu, a i Srbija će ići brže putem emancipacije. Građani i građanke Srbije zaslužuju da se približe EU, a ne da ih bilo ko vuče ka istoku i da im kreira atmosferu koja ih je indukovala da protestuju mjesecima protiv nasilja. To što Vučić ovako nastupa prema procesu formiranja vlade u Crnoj Gori ukazuje da on ne uvažava terijatorijalni integritet i suverenitet države Crne Gore, ali i da ima procjenu da može tako da se ponaša, odnosno da ga naši najviši zvaničnici neće za to ni opomenuti. I to je ono što nas, kao građane i građanke kojima ovo nije ni druga niti rezervna domovina, treba da brine – što su naši lideri nerezistentni na ovakvo miješanje od onih koji su do sada, mnogo puta, dokazali da im nije u interesu progres Crne Gore“, istakla je ona.

Komentarišući to što zvanična Srbija zastupljenost svog naroda u izvršnoj vlasti mjeri brojem pozicija koje bi pripale DNP-u i NSD, Uljarević kaže da je logično da Vučić insistira na onima koji su mu najbliži.

“Nova i DNP su se i do sada pokazali kao najlojalniji Vučićevi igrači u Crnoj Gori, kad je riječ o političkim subjektima, iako je naravno jasno da je on raširio svoju mrežu kapilarno i kroz značajan broj ostalih partija, ali i drugih aktera u društvu. Stoga je logično da on insistira na onima koji su mu najbliži, ali i da se ne može isključiti da neće imati uticaja u vladi u kojoj i ne budu Nova i DNP na ministarskim pozicijama. Očekivano, sada pokušava da utiče na način da dobije što više svojih igrača…“, poručila je sagovornica Pobjede.

Ona smatra da Crnoj Gori neće pomoći ni SAD, ni EU da se vrati na put EU integracija i zapadnih vrijednosti, ako sama sebi ne pomogne.

“Crna Gora je do 2020. bila označena u procesu kao perspektivna priča najviše zahvaljujući predanom radu dijela administracije koja je vodila tehnički dio pregovora, a koje sad više u značajnom nema u sistema, kao i glasnoj kritici NVO, medija i dijela opozicije. Nije bilo dobro što su mnogi u ove tri godine zaćutali, iz različitih razloga, na ono što je oportunizam, klijentelizam, korupcija i zloupotreba institucija koje je kao obrazac preuzela nova vlast i dovela do apsurdnih dimenzija“, zaključila je Uljarević.

Ništa dobro ne donosi njegovanje odnosa sa autokratom

Uljarević je kazala da želi da vjeruje da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imao najbolje namjere što se tiče očuvanja interesa Crne Gore kad je otišao u zvaničnu posjetu Srbiji. On je tamo otvorio i neka neprijatna pitanja za predsjednika Aleksandra Vučića, poput izručenja Svetozara Marovića, i to, smatra Uljarević, treba uvažiti.

Takođe, navodi ona, treba konstatovati da je Milatović imao dobru izjavu povodom obilježavanja Srebrenice, dan nakon posjete Beogradu, a zbog koje je doživio napade u medijima bliskim Vučiću.

“Nadam se da je to sve bilo instruktivno i predsjedniku Milatoviću da pravi razliku između onog što je nesporna potreba u dijelu izgradnje dobrih odnosa sa Srbijom, jer smo mi susjedi i postoji istorijska i aktuelna bliskost Srba i Crnogoraca, ali ne i po cijenu da to znači kompromis sa onim vrijednostima na kojima Crna Gora treba da stoji ili da su interesi države Crne Gore ugroženi. Konačno, ne može ni Milatoviću niti ijednom lideru u Crnoj Gori kojem je Crna Gora na prvom mjestu, a samim tim ni svima nama, ništa dobro donijeti njegovanje odnosa sa autokratom od kojeg već otklon prave i na Zapadu“, poručila je Uljarević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.