U kavezu mužjaka gorile čuvari zoo vrta zatekli novorođenče: Gorila Sali ženka čiju trudnoću niko nije primijetio

U kavezu mužjaka gorile čuvari zoo vrta zatekli novorođenče: Gorila Sali ženka čiju trudnoću niko nije primijetio

Čuvare zoološkog vrta i akvarijuma u Kolambusu u Ohaju, nedavno je ranom zorom iznenadilo novorođenče gorile u kavezu gdje je, kako su mislili – bio smješten mužjak.

Osoblje zoološkog vrta otkrilo je da životinja koja je sa svojom majkom, u njihovom vrtu od 2019. godine zapravo – ženka.

“Naš tim za njegu gorila nije znao da je ona u drugom stanju, a mladunče je na svijet donijela u četvrtak ujutru“, navodi se u saopštenju zoo vrta.

Postavlja se pitanje – kako nije primijećeno da je osmogodišnji Sali zapravo ženskog roda.

Gorile “nemaju istaknute polne organe“ i mužjaci i ženke izgledaju uglavnom slično do oko osme godine života, navodi zoološki vrt u saopštenju, napominjući da tek kasnije u životu mužjaci razviju vidljivije polne karakteristike, dobiju srebrna leđa i karakteristične izbočine na glavi.

Kada je Sali stigla u Kolumbus, bila je “mlada i zdrava životinja“ i nisu joj bile potrebne nikakve medicinske procedure koje bi dovele do ranijeg otkrića pola, saopšteno je iz zoološkog vrta.

Trudnoća je takođe propuštena jer “gorile rijetko pokazuju spoljašnje znakove” da su “noseće“ jer su “novorođenčad manja od ljudskih beba, a gorile prirodno imaju velike stomake”, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da je period trudnoće za gorile osam i po mjeseci, zoološki vrt procjenjuje da je Sali zatrudnela u jesen. U zoološkom vrtu kažu i da im se čini da je mladunče zdrava ženka.

“Veterinarski timovi i timovi za njegu životinja još nisu prišli bebi, dajući životinjama vremena da se povežu, ali će uskoro obaviti zdravstveni pregled“, navodi se u saopštenju ustanove.

Kasnije će biti obavljen i DNK test kako bi se utvrdio otac novorođenčeta.

Majku i bebu gorile posjetioci vrta će moći da vide već od narednog petka.

Zapadne ravničarske gorile - podvrsta koja živi u ovom zoološkom vrtu – spada u kritično ugrožene, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode.

Procjenjuje se da ih je u divljini širom centralne Afrike ostalo oko 100.000. Njihova populacija je smanjena zbog gubitka staništa, krčenja šuma i lova.

Zoološki vrt u Kolambusu je inače bio prvi zoološki vrt na svijetu koji je dočekao rođenje bebe gorile 1956. godine.

Mladunče gorile Sali, koje tek treba da dobije ime je 34. gorila rođena u tom zoološkom vrtu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.