Nevrijeme protutnjalo regionom: U nevremenu u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH ima poginulih, u Srbiji više povrijeđenih
Olujna ćelija u Beogradu

Nevrijeme protutnjalo regionom: U nevremenu u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH ima poginulih, u Srbiji više povrijeđenih

Tri osobe su poginule, a više ih je povrijeđeno u olujnom nevremenu koje je poslepodne zahvatilo Zagreb i druge djelove kontinentalne Hrvatske, saopštila je hrvatska Civilna zaštita.

Poginula su dva muškarca kada je palo stablo na njih, kazala je Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Zbog pada stabla na vozilo, poginuo je i 40-godišni vozač u opštini Cernik u Brodsko-posavskoj županiji.

Zbog nevremena hitne službe primile su preko 700 poziva, među kojima je i nekoliko dojava o povrijeđenima.

U Sloveniji jedna žrtva nevremena

Jedna osoba poginula je na Bledu nakon pada drveta koje je srušilo žestoko nevrijeme, saopštila je policija iz Kranja 19. jula.

Dvije osobe povrijeđene su u udaru groma.

Vremenske nepogode koje su zahvatile Sloveniju izazvale su veliku materijalnu štetu širom zemlje, prenijela je agencija STA.

U BiH jedna osoba poginula, zatvoren aerodrom u Banjaluci

U olujnom nevremenu koje je zahvatilo Brčko, na sjeveru BiH, jedna žena je poginula a više od 20 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć, rekao je portparol Javne zdravstvene ustanove Sead Šadić za novinsku agenciju SRNA.

Služba Hitne pomoći imala je više intervencija zbog lakših povreda nanesenih padom ili udarom tupog predmeta.

Dodaje se da je vjetar u Brčkom čupao drveće, lomio grane, oštetio nekoliko automobila, te da su se dogodila dva požara.

Na području Šamca, na sjeveru BiH, je Štab za vanredne situacije proglasio stanje elementarne nepogode u ovoj opštini nakon što je olujni vjetar nanio veliku materijalnu štetu na privatnim, poslovnim i stambenim objektima, javlja Radio-televizija Republike Srpske.

Istovremeno, aerodrom u Banjaluci je zatvoren za saobraćaj, jer je u poslijepodnevnim satima oluja oštetila krov pristanišne zgrade preduzeća Aerodromi Republike Srpske.

U nevremenu u Doboju kiša je poplavila ulice.

doboj

Ulice Doboja nakon nevremena, Foto: Radio Slobodna Evropa

U Srbiji dvije osobe povrijeđene

U nevremenu u Novom Sadu povređene su dve osobe, javlja Radio-televizija Srbije.

novisad

Dvanaestogodišnja djevojčica, na koju je palo drvo prevezena je na Dječju bolnicu, svjesna je i stabilna, kazao je za RTS Zoran Krulj, portparol novosadske Hitne pomoći.

Vjetar je oborio sa skutera 74-godišnjeg muškarca, koji je u svjesnom stanju prevezen u Urgentni centar.

Nevreme je oborilo više drveća i saobraćajnih znakova u Beogradu.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 osoba iz olujnog nevremena koje je pogodilo u večernjim časovima Srbiju, javlja Radio-televizija Srbije.

Sektor za vanredne situacije je najviše intervenisao u nekoliko mjesta u pokrajini Vojvodini na severu zemlje, gdje je evakuisano 12 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je upustvo za ponašanje u slučaju oluje.

Građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije štete nakon nevremena - oštećenja stambenih zgrada i javnih objekata, automobila i puteva, polomljeno drveće.

Jako olujno nevrijeme praćeno kišom i udarima gromova obaralo je stabla drveća, kidalo električne vodove i oštetilo više automobile u Kragujevcu i okolini.

Zbog velikog broja oborenih stabala prekinut je saobraćaj na magistralnom putu Kragujevac-Kraljevo.

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je iz Brisela poručio da će se po povratku u zemlju baviti posledicama nevremena.

"Samo se nadam da nema žrtava, sve ostalo ćemo riješiti", rekao je on.

Elektrodistribucija Srbije je saopštila da je usijled snažnog nevremena zabilježen veći broj kvarova i oštećenja na niskonaponskoj mreži, posebno u Beogradu i pojedinim gradovima Vojvodine.

Na pojedinim prugama u Srbiji došlo je do problema u napajanju kontaktne mreže iznad kolosjeka strujom i pada drveća na kolosek, što je prouzrokovalo teškoće u funkcionisanju željezničkog saobraćaja na nekim dionicama, saopšteno je iz Infrastrukture željeznice Srbije.

Pokrajinska vlada Vojvodine zakazala je za 20. jul hitnu sjednicu, na kojoj će biti i članovi Štaba za vanredne situacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.