SDT sumnjiči Raičevića da je putem SKY-a odavao povjerljive policijske podatke
Ilustracija

"Tužilaštvo posjeduje dokaz o slanju 3.000 poruka kriminalnim klanovima"

SDT sumnjiči Raičevića da je putem SKY-a odavao povjerljive policijske podatke

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti osumnjičenog bivšeg policijskog funkcionera Jugoslava Raičevića da je dostavljao povjerljive policijske podatke klanu optuženog pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića. Po saznanjima Portala RTCG, tužilaštvo posjeduje više od 3.000 poruka preko Skaj aplikacije koje je bivši šef policijskog Odsjeka za obezbjeđenje lica i objekata razmijenio sa osumnjičenima za najteža krivična djela.

Sudija za istragu Višeg suda odredio je kasno sinoć pritvor do 30 dana Raičeviću. On je uhapšen u utorak ujutru.

Raičević je prethodno na saslušanju kod specijalne tužiteljke Nataše Bošković negirao krivicu.

Prema našim saznanjima, tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu policijskom funkcioneru su pročitane poruke sa kripto telefona koje je putem Skaja razmjenjivao sa kriminalnom grupom Darka Šarića.

Najviše poruka je razmijenio sa osumnjičenim Milanom Vučinićem, visokopozicioniranim članom Šarićeve grupe. Prema saznanjima Portala RTCG, tužilaštvo je u posjedu više od 3.000 poruka koje je bivši šef posebnog odsjeka razmijenio sa osumnjičenima za najteža krivična djela.

Raičević se konkretije sumnjiči da je navodno odavao informacije o kretanju i prelasku državne granice osoba za koje se interesovala Šarićeva grupa.

Njegov advokat Dalibor Kavarić tokom saslušanja pred tužiocem tražio je da se njegovom klijentu ukine pritvor, pošto SDT ima materijalne dokaze, te ne postoji opasnost od uticaja na svjedoke. No, sudija za istragu Višeg suda odredio je Raičeviću pritvor do 30 dana obrazlažući to opasnošću od bjekstva. 

Raičević je, po podacima Europola, bio dio specijalnog policijskog tima za podršku Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala (SPBOK), koji je "sprovodio torturu i mučenja uhapšenih osoba", o čemu su fotografije osvanule krajem marta u medijima.

Podaci Europola govore da je taj tim brojao 15 policajaca, koji su 2020. godine "otimali ljude i držali ih u svojim, tzv. štek stanovima, tukli ih, stavljali im pištolj u usta, mučili ih strujom, gušili ih, prijetili im i omalovažavali ih i prema njima nečovječno postupali."

Komandat SPBOK u to vrijeme bio je Mirko Banović, na čelu odsjeka bio je Zoran Lazović, a za koordinaciju je bio zadužen njegov sin Petar, koji je u pritvoru od jula prošle godine, podsjetila je Slobodna Evropa.

Specijalno državno tužilaštvo Petru Lazoviću na teret stavlja članstvo u kriminalnoj organizaciji, Radoja Zvicera, šverc droge i oružja.

Petar Lazović, koji je i bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost je u spisima Europola označen kao pripadnik tzv. kriminalnog "Kavačkog klana", koji je o mučenju i torturi nad uhapšenima obaviještavo vođu klana, Radoja Zvicera a u nekoliko navrata mu je slao i fotografije tih lica.

Žrtve torture se, navodi Europol, uglavnom dovode u vezu sa suprotstavljenim "škaljarskim" mafijaškim kriminalnim klanom i većina ih je sudski procesuirana zbog planiranja ili napada na pripadnike "kavačkog klana".

Inače, "škaljarski" i "kavački" su kotorski klanovi čiji sukob traje skoro deset godina i vezuje za nestanak oko 200 kilograma kokaina u Valensiji u Španiji. Za to vrijeme ubijeno je preko 50 pripadnika tih kriminalnih grupa u zemljama regiona i Evrope.

Mafijaška grupa Darka Šarića odavno je na meti istražnih organa, Sam Šarić je u zatvoru u Beogradu gdje očekuje nastavak sudskih procesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.