Borović: Odluka da se Sky ne prihvati kao dokaz može biti obavezujuća i za Crnu Goru

Borović: Odluka da se Sky ne prihvati kao dokaz može biti obavezujuća i za Crnu Goru

Apelacioni sud Srbije danas je oborio prvu presudu zasnovanu na dokazima iz SKY apikacije. U pitanju je slučaj Božidara Stolića, bivšeg inspektora SBPOK-a koji je presudom Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, Višeg suda u Beogradu bio osuđen na dvije godine zatvora zbog izvršenja krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, dok je Filip Golubović osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog polažaja podstrekivanjem.

Za poznatog beogradskog advokata Borivoja Borovića, stav Apelacionog suda u Beogradu da SKY ECC ne prihvati kao dokaz može predstavljati obavezujući stav čak i u pravosudnom sistemu Crne Gore zato što su kriterijumi po kojima tužilaštvo predlaže da se privataju materijali kao dokazi još niži, po Zakonu, nego u Srbiji.

„Konačno je Apelacioni sud donio odluku koja je u skladu sa zakonom i pravilima međunarodnog prava. Naime, kao što je navedeno u samoj odluci da je nedovoljno se samo pozivati u prvostpenoj presudi da je materijal pribavljen u postupku međunarodne pravne pomoći, već je bilo potrebno utvrditi, što je i komentarisao Apelacioni sud, da nisu ista pravila po zakonima Francuske sa pravilima i postupcima Zakona o krivičnom postupku Srbije. Takođe je navedeno, u toj odluci, da sama zamolnica koja se od strane Srbije upućuje zahtjev da Francuska dostavlja dokaze nije mogla biti osnov da pribavljeni materijal se tretira kao dokaz, jer se informacije koje se tretiraju nalaze na stranim serverima, a ne na serverima Repubike Srbije, kaže Borović.

Suštinski, dodaje on, osporen je način prikupljanja materijala SKY aplikacije.

„O tome se u stručnoj javnosti odavno govori u Srbiji pa je sasvim jasno da je iako su materija sa kriptovane komunikacije dostavljani Srbiji i Crnoj Gori, po istim modelima, s tim što u Crnoj Gori su naknadno slali zamolnice, da bi “ozakonili” već prijavljen materiljal koji je bio dostavljen Crnoj Gori u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći, jer taj materijal je mogao poslužiti samo kao informacija ili obavještenje po kome su policijcijske i tužlačke službe kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji mogli otvarati neku svoju istragu pa u skladu sa ZKP-om određivati mjere tajnog nadzora i prikupljati materijalne dokaze, kaže Borović.

Uzgred, dodaje on, moralo se voditi računa o tome da se radi o masovnom nadzoru građana drugih država i da li je pored prekršenog Zakona o krivičnom postupku povrijeđeni Ustavi tih zemalja.

„Pa je to sve predstavljalo preprpeku da se materijali tretiraju kao dokazi i na kraju stav tužilaštva u Srbiji i Crnoj Gori da se radi o elektronskoj ispravi pa se ista mogu smatrati kao dokazi, odlukom Apelacionog suda je obesmišljena, zaključuje Borović.

Očekuje da će Apelacioni sud u slučaju njegovog klijenta Petra Lazović, u najmanju ruku donijeti odluku kojom će mu ukinuti pritvor,.

„Takođe očekujem da će u toku samog postupka na prvom glavnom pretresu uvažiti i ovaj stav po kome SKY aplikacija ne može predstavljati jedini dokaz, a u nedostaku materijalnih dokaza, svjedoka saradnika i drugih posrednih dokaza", zaključuje Borović.

blob1

Njegov kolega podgorički advokat Stefan Jovanović u razgovoru za M portal kaže da se iz obrazloženja zaključuje da se radi o odluci koja u suštini održava cjelokupnu argumentaciju odbrane, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji, kada je u pitanju Sky Ecc komunikacija, odnosno upotreba iste u formi dokaza.

„I to na način sto se problematizuje upotreba ove informacije u pomenutoj formi budući da je očigledno da procesno zakonodavstvo Republike Srbije ne poznaje radnju hakovanje podataka i servera kao istražnu radnju. Takođe u Crnoj Gori, Zakonik o krivičnom postupku radnju hakovanja servera i podataka ne poznaje kao istražnu tehniku- radnju, šta više u pitanju je krivično djelo, što upućuje na zaključak da pomenuta radnja koja je preduzeta od strane nadležnih organa u Republici Francuskoj nema svoj pandan u našem procesnom zakonodavstvu, iz čega u krajnjem, a cijeneci odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoci u krivičnim stvarima, proizilazi da sve sto je prikupljeno sa platforme Sky ecc može biti samo informacija ili operativni podatak i nista više, kaže Jovanović.

Zaključuje da je za očekivati da i nadležni sudovi u Crnoj Gori imaju identičan stav kao i sud u Republici Srbiji koji je donio predmetnu odluku.

Izvor: M portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.