Joksimović: Svaki četvrti samoubica je penzioner, zbog gladi i nemogućnosti da kupi ljekove

Joksimović: Svaki četvrti samoubica je penzioner, zbog gladi i nemogućnosti da kupi ljekove

Predsjednik Partije penzionera invalida i restitucije Momo Joksimović kazao je Adria Televiziji da traže da se usklađivanje penzija vrši linearno, a ne proporcionalno, jer 10 odsto povećanja penzije za onog ko prima 1.500 eura je 150 eura, a za onog sa 300 eura je 30 eura, što je, kako navodi, nepravda kakve nema u Evropskoj uniji.

On je najavio da će na tu temu naredne sedmice, ali i o ukidanju penzionerskih članarina, razgovarati sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

Joksimović traži da se obustavi isplata članarina Savezu udruženja penzionera Crne Gore dok se ne procesuiraju brojne krivične prijave koje su podnijete protiv opštinskih i Saveza udruženja penzionera zbog “lopovluka, kriminala i korupcije”.

„Ta udruženja vode DPS članovi i ona isključivo služe DPS organizaciji gdje oni kupuju glasove za penzionersku članarinu. Sudstvo, tužilaštvo, DB, MU- svi su bili u funkciji kriminala i lopovluka“, ističe Joksimović.

Prema njegovim riječima, u zadnja dva i po mjeseca umrlo je 2.882 penzionera.

„To je tragično. To znači da im je loš materijalni status i želimo sa ministrom Damjanovićem, odnosno Vladom Crne Gore koja je nadležna, da se konačno obustavi plaćanje članarina Savezu penzionera i opštinskim udruženjima jer oni kradu penzionere. I to bukvalno nas kradu. Oni su sebi odredili naknade, npr. predsjednik saveza udruženja 1.000 eura, opštinski 800, 700 ili 600 eura, dok bijedni, tužni i žalosni penzioner ne može da dobije ni 30 eura“, ističe Joksimović.

Kaže da vjeruju u dobronamjernost ministra finansija i da će im izaći u susret kada je usklađivanje penzija u pitanju.

„Jedino kod nas, za razliku od EU, se vrši proporcionalno povećanje penzija. Onaj što ima 2000 eura 10 odsto povećanja mu je 200 eura, a onaj sto ima 280 eura njemu je 28 eura. To je sramno. Umjesto da bude linearno, svako treba da živi pa da se svakome poveća po 10 eura i onome što ima 2-000 i oni koji imaju 200 ili 300 eura, to bi bilo pravično i pravedno“, podvukao je Joksimović.

Joksimović će insistirati na boljoj saradnji sa pravosudnim organima, jer se moraju riješiti, kako kaže, “brojni lopovluci”.

„Molimo i tražimo od tužilaštva, jer imamo sedam krivičnih prijava, da utvrdi gdje je nestalo mnogo novca u milionskim iznosima. Samo u Podgorici je nestalo 89 penzionerskih stanova. Stanove su dobijali oni koji nijesu penzioneri, dobijali su članovi porodica iz saveza udruženja, ili su stanove dobijali pa prodavali. Crna Gora je zemlja koja je po broju samoubistava po glavi stanovnika vodeća u svijetu, a svaki četvrti koji izvrši samoubistvo je penzioner zbog gladi i nemogućnosti da kupi potrebne ljekove“, zaključio je Joksimović.

Izvor:Adria TV

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.