Političko-medijsko podmetanje SKY ECC poruka

Političko-medijsko podmetanje SKY ECC poruka

Interni materijal crnogorske policije zaveden pod brojem 070/20-26/1334 otkriva ko je pravi autor poruka u kojima se pominje bivši predsjednik Crne Gore, ali i motive zbog kojih su poruke napisane u takvoj formi.

Poruke u SKY ECC komunikaciji poslate 8. avgusta 2020. godine, koje glase „Ne pominji magacin 35 ticu, iz njega smo sve izvukli. Pardon 25 ticu. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke. Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko“ nijesu poslali ni Vladan Lazović ni Petar Lazović, već osoba koja je u SKY ECC aplikaciji koristila šifru LF9J44 i tog dana u 15 sati i 15 minuta promijenila svoje SKY ECC ime iz „SSSS 400“ u „Vladan Lazović Milan Roćen“, pokazuje interni dokument crnogorske policije zaveden 8. avgusta 2020. godine pod brojem 070/20-26/1334/1.

Mada je ovih dana, zahvaljujući političko-medijskoj igranci, u javnosti tendenciozno kreirana slika da je sporne poruke u kojima se pominje bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslao neko od dvojice Lazovića, interna dokumenta Specijalnog policijskog odjeljenja pokazuju da je poruke poslala osoba koja je najvjerovatnije vođa kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, te da su namjerno poslate u ovakvoj formi u trenutku kada je vođa grupe znao da je jedan od članova uhapšen i da će mu telefon biti oduzet i pregledan.

Nakon medijskog spina sa porukama u kojima se pominje bivši predsjednik države, palicu su preuzele političke partije vlasti na čelu sa Dritanom Abazovićem, koji je za danas u 13 sati zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost na kojoj će se raspravljati o – podmetnutim porukama.  

M portal je imao uvid u internu dokumentaciju Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije Crne Gore pod brojem 070/20-26/1334, koja sadrže zapisnike, prijedloge za izdavanje tužilačkih naredbi, službenu zabilješku o pregledu sadržaja telefona, informacije SPO-a i prepis poruka iz SKY ECC aplikacije od 8. avgusta 2020. godine. Ova dokumentacija odnosi se na policijsku akciju „Arka“ u kojoj je zaplijenjeno 1243 paketa cigareta „Mac super slims“, a prvi uhapšeni bio je Stefan Bubanja. Prema internim dokumentima SPO-a, autor poruka poslatih pod šifrom LF9J44 mogao bi biti organizator ove kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta iz Slobodne zone Luke Bar.

Pripadnici SPO su zabilježili da je Bubanja dobrovoljno otvorio i omogućio uvid u memoriju svog ajfona, na kom je bila instalirana SKY ECC aplikacija, te da su otključavanje telefona i pregled njegovog sadržaja zabilježeni i video kamerom. Početnom ekranu Bubanjinog telefona se pristupalo ukucavanjem šifre „podgorica“, nakon čega se pokreće aplikacija „Calculator“, gdje se unosi šifra u vidu matematičke operacije „2+3=“, čime se pokreće SKY ECC aplikacija uz unošenje šifre „podgorica“.

U Bubanjinoj SKY ECC aplikaciji su pronađeni kontakti sa pet osoba: šifra LF9J44 („SSSS 400“, kasnije „Vladan Lazović Milan Roćen“), šifra 599008 („Pravnik“), šifra FD194P („Migo Stijepović“), šifra AF8E4C („JOKER“) i šifra 9765D3 („Pobjednik“). Od svih korisnika SKY ECC samo je „SSSS 400“ 8. avgusta 2020. godine u 15 sati i 15 minuta promijenio ime u aplikaciji, ali su šifra i profilna fotografija ostali isti.  

Policija je već istog dana imala saznanja ko su osobe koje su u ovoj grupi koristile SKY ECC aplikaciju. M portal je imao uvid i u taj dio dokumentacije, ali zbog oznake tajnosti kojom je materijal označen nećemo objaviti njihova imena. 

Prema internim dokumentima SPO-a, kamion sa 1243 paketa cigareta „Mac super slims“ bez akciznih markica napustio je Slobodnu zonu Luke Bar 8. avgusta 2020. godine u 8 sati i 33 minuta, da bi u 9 sati i 40 minuta bio pronađen parkiran kod Kombinata aluminijuma, na skretanju za manastir Dajbabe. U njemu nije bilo vozača, a policija je uvrdila da je kamion desetak dana prije toga bjelopoljska firma „SA EM“ prodala Stefanu Bubanji iz Podgorice, kao i da mu je 4. avgusta prodala još jedan. U trenutku zapljene cigareta kamioni nijesu formalno bili prevedeni na Bubanju.

Kada je policija pored puta otkrila kamion natovaren cigaretama, bez vozača u njemu, i dok utvrđivala ko je vlasnik, osoba koja u SKY ECC komunikaciji koristi šifru LF9J44 („SSSS 400“, kasnije u toku dana „Vladan Lazović Milan Roćen“) i Bubanja ne slute šta se dešava, već preko SKY ECC aplikacije dogovaraju šta treba da se radi sa drugim kamionom koji se u tom trenutku nalazi u Luci Bar gdje se vrši utovar novog kontigenta cigareta bez akciznih markica.

U 10 sati i 28 minuta LF9J44 piše Bubanji „Kamion je parkiran pored puta pa posle kad kažem da ga uzmete“ i objašnjava mu da je riječ o kamionu koji je tog jutra izašao iz Luke Bar. Na Bubanjino pitanje gdje da voze kamion, LF9J44 mu u 10 sati i 35 minuta piše „Nigdje zasad. Nego kad prođete pored vidite ima li ko tamo pored. Pa ćemo ujutro u 5 sati da ga prevezemo. Ali morate tablice neke druge staviti na njega“. Bubanja u 11 sati i 53 minuta piše „Policija je kod kamiona“ i dobija odgovor „Ok. Ne prilazi“. Potom stižu uputstva šta da se radi sa drugim kamionom koji je još uvijek u Luci Bar, a u 11 sati i 59 minuta, nakon što su otkrili da im je cigarete zaplijenila policija, LF9J44 piše Bubanji „Neko je nekome rekao nešto“. Bubanja mu u 12 sati i 17 minuta odgovara „E ne znam. Samo znam da će mene sad da traže“.

Bubanja zatim prima instrukcije da kaže policiji kako je preprodao kamion i da ne pominje drugi telefon koji posjeduje, na čemu LF9J44 posebno insistira više puta, te da se skloni na more ili planinu na nekoliko dana i očekuje komunikaciji sa njim svakog dana između 20 i 21 sat. U 12 sati i 31 minut LF9J44 piše „Vozač neka ćuti i kraj. Ne javljaj se i pravi se mutav. Drugi telefon ne pominjite slučajno“.

Bubanja je posljednji put odgovorio na poruku u 12 sati i 31 minut sa „Ok“ i nakon toga slijede samo poruke koje LF9J44 šalje pod SKY ECC imenom „SSSS 400“, a kojima se manipulisalo proteklih dana u medijima i političkim partijama.

Svjestan da je u to vrijeme policija već otkrila ko je pravi vlasnik zaplijenjenog kamiona prepunog švercovanih cigareta i da je Bubanja najvjerovatnije već priveden na saslušanje, te da će mu telefon biti oduzet, u 14 sati „SSSS 400“ piše u SKY ECC „Ne pominji magacin 35 ticu. Iz njega smo sve izvukli. Pardon 25 ticu. I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke“.

U 14 sati i 21 minut slijedi njegova poruka „Nemoj kazati da Milu nosimo pare“.

U 15 sati i 14 minuta „SSSS 400“ šalje poruku „Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da moj striko“.

Bubanja nije odgovorio ni na jednu od ovih poruka, a potom „SSSS 400“ u 15 sati i 15 minuta mijenja svoje SKY ECC ime u „Vladan Lazović Milan Roćen“.

Policijski službenici su počeli sa saslušavaju Bubanju u 15 sati i 25 minuta, kada je dobrovoljno predao svoj telefon i pristupne šifre, što je zabilježeno kroz zapisnik i snimke kamerom. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.