Oprečni stavovi pravnika: Da li prepiske sa SKY aplikacije mogu biti dokaz ili ne?

Oprečni stavovi pravnika: Da li prepiske sa SKY aplikacije mogu biti dokaz ili ne?

Proteklo više od dvije godine od kada je Specijalno državno tužilaštvo SDT Crne Gore počelo da koristi materijal koji je izuzet sa servera SKY ECC aplikacije kao ključni dokaz za svoje tvrdnje u pojedinim krivičnim predmetima. Već duže vrijeme vodi se polemika da je SKY aplikacija valjan dokaz ili ne. Za SDT jeste, a za advokate nije.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je ranije ove sedmice jasno saopštio da SDT ima jasan stav – dokazi koji se nalaze u SKY aplikaciji predstavljaju dokaze i mogu se koristiti u krivičnom postupku.

“Ovo ne kaže samo SDT, već i sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, krivična vanraspravna vijeća Višeg suda, sudije Apelacionog suda i sudije Vrhovnog suda”, rekao je Novović.

Prema njegovim riječima kada sudovi odlučuju oni preispituju dva uslova, prvi je materijalno-pravne prirode, a drugi je procesno-pravne prirode i postojanje razloga za pritvor.

“Kada izvode zaključak o postojanju osnovane sumnje sudovi to čine iz dostavljenog SKY materijala. To znači da taj materijal već prihvataju kao dokaz. Prema nama, taj materijal predstavlja ispravu koja dokazuje određene činjenice, a ta se isprava dokazuje na glavnom pretresu”, kazao je Novović.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić saopštio je ranije da se o prihvatljivosti dokaza pribavljenih SKY aplikacijom može govoriti samo na osnovu pravosnažne presude.

“Materijali dobijeni na ovaj način do danas cijenili su se samo do nivoa osnovane sumnje prilikom donošenja odluke određivanju pritvora, i u postupku potvrđivanja optužnice. To je dokaz kao i svaki ostali i tako će se i cijeniti”, pojasnio je on.

Advokat Nikola Martinovć je više puta saopštio da poruke koje su došle sa SKY aplikacije nijesu otkrivene zbog kriminala u Crnoj Gori.

“Razobličavanje sistema SKY aplikacije napravio je zajedničkli istražni tim, nekoliko evropskih država – Belgije, Holandije, Njemačke i Francuske, u kojima je, na osnovu Sky aplikacije pokrenuto više krivičnih postupaka. U ovim državama, za razliku od Crne Gore, nije ništa pokrenuto isključivo na osnovu te aplikacije, već je ta aplikacija poslužila kao putokaz gdje da traže dokaze”, naveo je Martinović.

U maju se nekoliko desetina advokata okupilo se ispred zgrade Višeg suda u Podgorici, kako bi zahtijevali da se zauzme konačan stav po pitanju korišćenja transkripata sa SKY) aplikacije, dobijenih posredstvom Europola, ali i da ukažu na često odbijanje jemstva.

Advokati su tada istakli da je proteklo više od dvije godine od kada je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore počelo da koristi materijal koji je izuzet sa servera SKY ECC aplikacije kao ključni dokaz za svoje tvrdnje u pojedinim krivičnim predmetima, a u većini tih predmeta i kao jedini dokaz.

“Iako je taj materijal dostavljen kao operativni od strane Europola, shodno Ugovoru o strateškoj saradnji između Crne Gore i Europola, gdje je u propratnom aktu, a shodno navedenom ugovoru, izričito navedeno da se isti ne može koristiti u postupcima prema sudu ni u kojoj formi, Specijalno državno tužilaštvo je ipak postupilo suprotno i neke od prvih naredbi o sprovođenju istrage i predloga za određivanje pritvora u ovakvim predmetima upravo zasnivalo na ovom materijalu”, navode advokati.

Oni tvrde da je SDT otvorilo veliki broj istraga i podnijelo veliki broj optužnica, ne trudeći se više mnogo ni da provjeri tačnost materijala sa SKY ECC apliakcije, a sudovi su počeli da prihvataju sve ono što tužilaštvo dostavi i navodi u tim predmetima, ne trudeći se više da daju bilo kakvo obrazloženje.

“Pri tom, predlozi za određivanje pritvora se mahom zasnivaju samo na SKY materijalu, koji čak ni sud a kamoli odbrana ne može da pregleda i izanalizira do podnošenja optužnice, koje predloge sud prihvata takoreći na slijepo i određuje pritvore, koji pritvori inače traju neprihavtljivo dugo”, saopštili su advokati.

Advokati uhapšenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, Miroje Jovanović i Danilo Mićović, su navodili u žalbama dostavljenim SDT-u i Višem sudu da sadržina SKY aplikacije predstavlja nezakonito pribavljeni dokaz, a svaki pokušaj da se na bilo koji način uz određenih pravnih sistema Evrope, jer o tome govore načelni pravni stavovi velikog broja država, Italije, Francuske, Belgije itd. da se radi o pravnom nevaljalom dokazu.

Adžić: SKY aplikacija dar sa neba

“Sve ono što se dobije kroz SKY aplikaciju pokušavamo potkrijepiti drugim dokazima, ali sam ja ubijeđen da je SKY aplikacija valjan dokaz. SKY aplikacija je dar sa neba, koji se desio u određenom momentu”, rekao je u maju ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Izvor:CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.