Lukašenko: Nuklearno oružje neće biti iskorišteno
Aleksandar Lukašenko

“Sigurni smo da nijedan neprijatelj neće nikada kročiti ovdje“

Lukašenko: Nuklearno oružje neće biti iskorišteno

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, najvjerniji saveznik Kremlja u ratu u Ukrajini, izjavio je u petak, 30. juna, da je siguran da rusko taktičko nuklearno oružje raspoređeno u njegovoj zemlji nikada neće biti upotrijebljeno.

Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin priznali su da je dio taktičkog oružja stigao u Bjelorusiju, a da će ostatak biti postavljen do kraja godine.

Bjeloruski predsjednik je, u obraćanju povodom obilježavanja nacionalnog dana bivše sovjetske države, rekao da je razmještanje oružja u Bjelorusiji “moja najčvršća inicijativa”.

“Kako napredujemo, sve smo više uvjereni da ono (oružje) mora biti stacionirano ovdje, u Bjelorusiji, na pouzdanom mjestu“, rekao je Lukašenko na skupu, prenosi državna novinska agencija BelTA.

“Siguran sam da nikada nećemo morati da ih koristimo dok su oni ovdje. I nijedan neprijatelj neće kročiti na našu zemlju”, prenosi agencija Rojters riječi bjeloruskog predsjednika.

Lukašenko je, kao i Rusija, više puta optuživao zapadne zemlje da pokušavaju da unište njegovu državu i kaže da je nuklearno raspoređivanje neophodno za odvraćanje potencijalnih agresora.

On je ovog mjeseca rekao da se nešto oružja nalazi u Bjelorusiji i u jednom trenutku je nagovijestio da neće oklijevati da ih upotrebi ako bude potrebno, dodajući da će biti potrebne konsultacije sa Rusijom.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da raspoređivanjem nije prekršen Sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine, jer je Rusija zadržala kontrolu nad oružjem. On je za rusku novinsku agenciju Tas rekao da je Rusija bila primorana na ovaj potez.

Lukašenko je dozvolio Putinu da pokrene dio invazije na Ukrajinu u februaru 2022. iz Bjelorusije i podržao je rat, posredujući u sporazumu prošle nedjelje da se omogući šefu plaćeničke grupe Vagner Jevgeniju Prigožinu i njegovim borcima da prebace operacije u njegovu zemlju.

Na vlasti od 1994. godine, on se takođe oslanja na Putina za podršku otkako je koristio bezbjednosne snage za gušenje demonstracija nakon posljednjih izbora 2020. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.