Lukašenko otkrio kako su tekli pregovori sa šefom Vagnera: Bio je polulud, rekao sam mu da će zgnječiti
Aleksandar Lukašenko

Lukašenko otkrio kako su tekli pregovori sa šefom Vagnera: Bio je polulud, rekao sam mu da će zgnječiti

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otkrio je kako su započeti pregovori sa vođom Vagnera Jevgenijom Prigožinom 24. juna kada je izbila oružana pobuna.

Prema riječima bjeloruskog lidera, general Junus-Bek Jevkurov (zamjenik ministra odbrane Rusije) je imao ključnu ulogu u organizovanju tih pregovora, prenosi BelTA.

Direktor ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov je takođe učestvovao u razgovorima sa Prigožinom.

“U početnoj fazi, niko nije učestvovao u pregovorima osim Jevkurova i Bortnikova“, ukazao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik je rekao da mu se Prigožin javio već na prvi telefonski poziv, oko 11h.

“Jevkurov ga je dozvao i rekao mu ‘predsjednik Bjelorusije je na vezi, hoćeš li da razgovaraš sa njim?’. Pristao je i javio mi se. Zvučao je euforično. Prvih pola sata smo pričali isključivo u psovkama, kojih je bilo deset puta više nego običnih riječi“, prepričava.

Lukašenko kaže da je razmišljao šta da kaže Prigožinu kako bi započeli pregovori.

“Momci su se tek vratili sa fronta, vidjeli su na hiljade svojih mrtvih drugova i bili su veoma nezadovoljni, naročito starešine. Koliko sam ja razumio, oni su uticali na Prigožina. Da, on se ponaša kao heroj, ali je činjenica da je bio pod ogromnim pritiskom i uticajem onih koji su komandovali jedinicama i vidjeli sve te smrti. Tako da sam razgovara sa njim kada je stigao u Rostov i bio ‘polulud'“, zaključio je predsjednik Bjelorusije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.