Prosječna penzija u Njemačkoj preko 1.500 eura

Prosječna penzija u Njemačkoj preko 1.500 eura

Prosječna penzija u Njemačkoj značajno je porasla od 2010. godine, i to za gotovo 500 eura bruto, pokazuju podaci njemačkog Fonda za penzijsko osiguranje.

Tako je njemački građanin koji je prošle godine otišao u penziju sa 35 godina staža u prosjeku dobio 1.522 eura bruto, ne računajući odbitke (osiguranje za bolovanje i negu), piše Feniks magazin.

To je gotovo 500 eura više nego 2010. godine kada je prosječna starosna penzija iznosila 1.062 evra bruto.

Glavni razlog za to povećanje je relativno visoko usklađivanje penzija poslednjih godina, rekao je agenciji DPA portparol fonda uoči sjutrašnjeg sastanka njegovih predstavnika.

“Ovaj pozitivan razvoj takođe pokazuje snagu zakonskog penzionog osiguranja kao centralnog stuba osiguranja za starost“, rekao je sadašnji predsjednik skupštine fonda Rudiger Herman.

Bundesrat, dom njemačkog parlamenta u kojem su zastupljene savezne zemlje, tek prošlog petka odobrio je godišnje povećanje penzija.

Od 1. jula na zapadu Njemačke starosna penzija biće povećana za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto.

Predsednica Njemačkog fonda za penziono osiguranje Gundula Rosbach podsjetila je da su od 2010. penzije na Zapadu porasle za više od 32 odsto, a na Istoku za više od 47 odsto. 

Inflacija je u tom razdoblju, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila oko 25 odsto. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.