Rade Basta isključen iz Jedinstvene Srbije, formira pokret „Evropski put“
Rade Basta Foto: TANJUG

Rade Basta isključen iz Jedinstvene Srbije, formira pokret „Evropski put“

Kako Nova saznaje, Basta će danas ozvaničiti ovu odluku, a u međuvremenu je isključen iz Jedinstvene Srbije.

Još krajem marta najavljena je mogućnost da ministar Basta formira pokret, a nakon što je javno počeo da govori da Srbija mora da uvede sankciji Rusiji. Iako je tada bilo na nivou špekulacija, Basta je očigledno već tada nameravao da formira pokret, što će danas i formalno učiniti.

U intervjuu za list Nova, prije više od dva mjeseca, Basta je poručio da će možda formirati novu političku organizaciju, on je rekao „možda“.

„Ne isključujem tu mogućnost. Javnost će blagovremeno biti obaviještena. Ako se odlučim na taj korak, pokret će se zvati Evropski put Srbije i izaći ću na izbore na svim nivoima“.

Na  pitanje da li bi to značilo i da napušta Jedinstvenu Srbiju, koja je u koalicji sa SPS, Basta je odgovorio.

„Ukoliko moj jasan proevropski stav, borba za jaku srpsku privredu, a samim tim i za boljitak građana Srbije ne naiđe na razumijevanje kolega iz moje stranke, a potom i koalicionih partnera, spreman sam da napravim taj korak. Pluralizam mišljenja, hrabrost da se iznese jasan stav, uvažavanje partijskih kolega sa kojima se po nekim pitanjima ne slažete, neizostavni je dio života svake moderne političke partije. Kao što poštujem sve svoje stranačke kolege, očekujem i da se moji jasni proevropski stavovi uvažavaju. Vrijeme će najbolje pokazati“, rekao je on.

Nedavno je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao da ako Basta ne podnese ostavku na ministarsko mjesto, biće smijenjen.

Basta je nakon toga odgovorio da neće dati ostavku, ali da mogu slobodno da ga smijene.

„Ostavku neću dati, neka me smijene, radim za narod i državu. Na današnju izjavu gospodina Markovića samo mogu reći sledeće: Od čovjeka koji je građanima Srbije rekao prije deset godina da se patriotizam ne sipa u traktore toliko. Ništa više neću reći, neka narod sudi na izborima“, kazao je Basta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.