Samit NATO-a prošao bez plana o odgovoru na ruski napad
Foto: Reuters

Samit NATO-a prošao bez plana o odgovoru na ruski napad

Ministri odbrane NATO-a nisu uspjeli da na današnjem sastanku postignu dogovor o novim planovima o tome kakav bi bio odgovor alijanse na ruski napad.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ministri na dvodnevnom sastanku u Briselu razmotrili planove i da se približavaju njihovom usaglašavanju.

“Iako regionalni planovi nisu zvanično odobreni danas, očekujemo da će ovi planovi biti rezultat samita u Viljnusu u julu“, rekao je visoki američki zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman, prenosi BBC.

Do dogovora o odbrambenom planu nije došlo jer je Turska blokirala odluku o formulaciji geografskih lokacija a neke od njih imaju veze sa Kiprom, rekao je diplomata NATO-a.

Diplomata je dodao da još postoji mogućnost da se nađe rešenje prije samita NATO sredinom jula u Vilnjusu.

Takozvani regionalni planovi obuhvataju hiljade stranica tajnih vojnih planova koji će detaljno opisati kako će alijansa odgovoriti na ruski napad.

NATO decenijama nije vidio potrebu za izradom velikih odbrambenih planova jer nije vidio Rusiju kao egzistencijalnu pretnju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.