Prigožin: Vagner neće potpisivati nikakve ugovore sa Šojguom, nećemo se stavljati pod njegovu kontrolu
Jevgenij Prigožin , Foto: AP

Prigožin: Vagner neće potpisivati nikakve ugovore sa Šojguom, nećemo se stavljati pod njegovu kontrolu

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je da pripadnici te grupe neće potpisati bilo kakav ugovor sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, odbijajući na taj način pokušaje ministarstva da stavi "Vagner" pod svoju vlast.

Prigožin je rekao da je “Vagner“ potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi, kako je naveo, visoko efikasna struktura komandovanja grupe bila narušena kada bi se podredila Šojguu.

“Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama“, istakao je Prigožin.

On je rekao da bi ministarstvo moglo da iskoristi nepoštovanje naredbe kao razlog da se “Vagneru“ oduzmu zalihe oružja i municije, prenio je Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je Šojgu naredio svim “dobrovoljačkim odredima“ da potpisuju ugovore sa ministarstvom do kraja mjeseca, korak za koji je rečeno da će povećati efikasnost ruske vojske.

“Ovo će dobrovoljačkim formacijama dati neophodan legalan status“, navelo je ministarstvo.

Mjere će povećati borbene sposobnosti i efikasnost oružanih snaga i dobrovoljačkih odreda, rekao je zamjenik ministra odbrane Nikolaj Pankov.

“Vagner“ je u maju zauzeo ukrajinski grad Bahmut posle višemjesečne bitke u kojoj je stradalo na desetine hiljada ljudi. Grad je 1. juna predat na upravu regularnoj ruskoj vojsci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.