Bečić: Crnoj Gori potrebni stabilnost, podjela vlasti, čuvanje slobode...
Foto: Bečić, Demokratska Crna Gora

"Svakome njegovo, nikome tuđe, jer onda će država imati za sve"

Bečić: Crnoj Gori potrebni stabilnost, podjela vlasti, čuvanje slobode...

Glasom koaliciji "Hrabro se broji - Demokratska Crna Gora i GP URA" dajete podršku onima kojima pripada da mafiju dokrajče, institucije ojačaju, realnu ekonomiju razviju, podjele eliminišu i bilo kakve antidemokratske pretenzije sputaju. To je poručio nosilac te liste Aleksa Bečić (Demokratska Crna Gora) za Portal RTCG. Ističe i da su Crnoj Gori potrebni stabilnost, odgovornost, umjerenost, međusobna kontrola, podjela vlasti, čuvanje teško stečene slobode i demokratije.

Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Naravno da ćemo se baviti primarno ekonomskim pitanjima, jer je predugo narod Crne Gore gubio vrijeme nametanjem identitetskih pitanja kao ključnih, čak i po cijenu dijeljenja naroda i ugrožavanja građanskog mira, a sve zarad očuvanja apsolutne partijske vlasti. Za nas je najvažnije osnažiti ekonomiju Crne Gore, ali ne samo povećanjem profita privatnih i javnih preduzeća, već prije svega korišću koju od toga imaju građani. Naravno da je i profit bitan, ali on mora biti ostvaren u fer tržišnoj utakmici u kojoj će svoje mjesto imati i mala i srednja preduzeća, koja se moraju još više osloboditi pretjeranih nameta i birokratije.

Ključno je, međutim, koliko će svi oni koji zarađuju, a pogotovo oni koji zarađuju najviše, doprinijeti poboljšanju statusa svih svojih sugrađana – penzionera, korisnika socijalne zaštite, svih nas kao korisnika usluga zdravstva, školstva, institucija kulture i cijelog javnog sektora. I za jedno i za drugo, i za zdrav realni sektor i za kvalitetan javni sektor ključna je borba protiv korupcije i mafije i izgradnja pravne države, zato i jesmo od toga počeli i zato nas građani po tome i najjasnije prepoznaju. Zato i jeste jedan od naših slogana - Svakome njegovo, nikome tuđe, jer onda će država imati za sve.

U identitetskim pitanjima naša politika se svodi isključivo na obezbjeđenje apsolutne jednakosti svih nacionalnih, vjerskih, političkkih zajednica u Crnoj Gori, jer ona pripada svima njima potpuno jednako, kao i one njoj, bez ikakvih izuzetaka.

Ko su vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

U koalicionom sporazumu Demokrata i URA koji smo potpisali kolega Abazović i ja, a koji je dostavljen Državnoj izbornoj komisiji je jasno zapisano da nećemo vršiti vlast sa DPS-om. Očekujemo veliku i ubjedljivu pobjedu umjerene, građanske, antimafijaške Crne Gore, a svi koji budu spremni da razvijamo građansku i evropsku Crnu Goru, borimo se protiv kriminala i korupcije, narko klanova i kartela, unaprjeđujemo ekonomsko socijalni položaj građana, poštujemo međunarodne obaveze i spoljinopolitički put Crne Gore, razvijamo dobre regionalne odnose, naši su potencijalni partneri.

3475514739661140113270877338517838506365729n599x900

Koji su vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Priorotet svih prioriteta jeste da Crne Gora do kraja četvorogodišnjeg mandata postane članica Evropske unije. Imamo veiliku šansu i tu šansu ćemo iskorisiti. Zato nam treba stabilna Vlada i parlamentarna većina koju će sigurno donijeti izbori 11. juna. Svakako na polju spoljne politike podrazumijeva se poštovanje međunarodno preuzetih obaveza, evropskog i evroatlanskog puta Crne Gore, odnosno nastavak poštovanja svega onoga što smo inače više puta kroz razne sporazume potpisali nakon 30. avgusta i djelima potvrdili u praksi.

Regionalne inicijative doživljavamo kao šansu da se unaprijedi regionalna saradnja, jer od saradnje, protoka roba, ljudi, kapitala, pomoći u integracionim procesima svi zajedno dobijamo, a i na najbolji način se pripremao za članstvo u EU. U tom pravcu, sve regionalne inicijative kako god se zvale podržavamo sve dok su iste u skladu sa procesom evropskih integracija i njegovanjem evropskih vrijednosti.

Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Crnoj Gori treba stabilnost, odgovornost, umjerenost, međusobna kontrola, podjela vlasti, čuvanje teško stečene slobode i demokratije. Zato glasom našoj izbornoj listi dajete podršku onima kojima pripada da mafiju dokrajče, institucije ojačaju, realnu ekonomiju razviju, podjele eliminišu i bilo kakve antidemokratske pretenzije sputaju. Snažna naša politika i izborna lista znači snažna i stabilna vlada, parlamentarna većina i društveno-politička zbilja. Zato hrabro se broji 11. juna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.