Martinović: Inicijativa Vraneša posljedica “osvježenja”, Tužilaštvo da reaguje; Vujović: Očigledna zloupotreba funkcije, predsjednik Opštine da snosi posljedice

Martinović: Inicijativa Vraneša posljedica “osvježenja”, Tužilaštvo da reaguje; Vujović: Očigledna zloupotreba funkcije, predsjednik Opštine da snosi posljedice

Advokat Nikola Martinović kazao je da je inicijativa Vraneša za isticanje trobojki na javnim ustanovama u Pljevljima posljedica ,,osvježenja“ koje se desilo poslije izbora 30. avgusta, uključujući i skandiranje grupe navijača Sutjeske iz Nikšića „Nož, žica, Podgorica“ 29. maja, uoči fudbalske utakmice finala Kupa Crne Gore.

“Ko nije vjerovao, sada može da vidi. Valja očekivati da Tužilaštvo reaguje, kao što je formiralo predmet u slučaju pokliča navijača Sutjeske”, kazao je za Pobjedu Martinović.

On kaže da ne iznenađuje to što inicijativa za isticanje trobojki dolazi od čovjeka koji je za sunarodnike rekao da su “Turci i Balije koji autobusima dolaze da glasaju u Pljevljima”.

“Pitanje je samo da li smo mi kao društvo spremni da na takve pojave reagujemo adekvatno”, kazao je Martinović.

Vraneš se u zahtjevu koji je uputio svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća da na zgradama hitno istaknu trobojke, poziva na član 11 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji propisuje da se ,,u jedinicama lokalne samouprave, u kojima, prema rezultatima posljednjeg popisa, pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova stalno vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice“.

Vraneš je tim zahtjevom koji koriste pripadnici Bošnjaka i Albanaca gdje vrše vlast pozvao - na manjinski status Srba.

Politički analitičar Zlatko Vujović kazao je da se navedena odredba Zakona odnosi na nacionalne manjine koje postoje u Crnoj Gori, a Srbi se tako ne tretiraju.

“To znači da bi ovaj zakon mogao da se primjenjuje na Srbe jedino ukoliko bi došlo do redefinisanja njihove pozicije. Međutim, nijesam siguran da Srbi u Crnoj Gori žele da ih smatrate nacionalnom manjinom. U tom slučaju isticanje tih simbola treba dovesti u vezu sa kršenjem zakonskih propisa i mora se postupiti u skladu sa tim. To znači da predsjednik Opštine Pljevlja očigledno zloupotrebljava svoju službenu funkciju i shodno tome mora da snosi posljedice”, ocijenio je Vujović.

Izvor:Analitila Portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.