Knežević: Osnovati fond iz kojeg bi se restaurirala Vladičina kula i drugi spomenici
Milan Knežević

Knežević: Osnovati fond iz kojeg bi se restaurirala Vladičina kula i drugi spomenici

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević kazao je da treba osnovati fond iz kojeg bi se restaurirala Vladičina kula i drugi spomenici.

On je sa funkcionerima i mladima iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ posjetio je Zimovnik (Vladičinu kulu) Vladike Petra I Petrovića Njegoša na Karuču i tom prilikom podsjetio koliko je važno obnoviti ovo zdanje i zaštititi ga od dalje devastacije.

Knežević je, kako je saopšteno iz DNP-a, prilikom posjete tom spomeniku kulture izjavio da “dio naše istorije propada, iako je pod zaštitom Zavoda”.

- Zbog uspomene na ono što je Vladika Petar I Petrović Njegoš uradio u onim teškim vremenima za Crnu Goru i crnogorski narod koji je bio pod okupacijom, trebalo bi da na ovom mjestu pokažemo mnogo više jedinstva i solidarnosti kao Crnogorci i kao Srbi, kao građani Crne Gore, jer ovaj dio naše istorije propada iako je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore - kazao je Knežević.

On je kazao da “ovo više nije političko pitanje, već ljudski odnos prema našoj istoriji”.

Knežević je apelovao na sve Srbe i Crnogorce, ali i na sve ljude dobre volje da se “osnuje jedan fond iz kojeg bi se restaurirao ovaj spomenik kulture, ali i mnogi dugi spomenici, kao što je Žabljak Crnojevića koji je bio prestonica dinastije Crnojevića nakon pada Skadra i nakon najezde Turaka na ondašnju srednjevjekovnu Zetu”.

- Ovo nema veze sa politikom, ovo bi trebala da bude obaveza svih nas, a možda je i sramota mnogih u Crnoj Gori, što smo dozvolili da se ovakav jedan spomenik kulture, jedna uspomena na ona teška vremena u kojima je Vladika Petar I Petrović Njegoš mirio Crnogorce kletvom i molitvom, sačuva u svom autentičnom obliku, ali i da se privede namjeni, pošto smo stalno dobijali informacije da ne znaju kako da se ovaj objekat privede namjeni. Ovo je moj apel i moja želja, da ovo bude mjesto okupljanja ne samo turista, jer čini mi se da turisti bolje znaju gdje se nalazi Karuč nego mi koji živimo u Crnoj Gori. Želim da kroz ovakvu jednu akciju oživimo one najljepše djelove naše istorije. I samo ako poštujemo našu zajedničku istoriju i kulturnu baštinu možemo da idemo naprijed i da gradimo budućnost Crne Gore - zaključio je Knežević.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.