Svijet je na pragu svemirskog turizma
Svemirski brod 2 prvi put je poletio sopstvenim pogonom

Korak naprijed u nauci

Svijet je na pragu svemirskog turizma

Osam godina poslije početka programa za razvoj privatne svemirske letilice kompanije Virdžin Galaktik napravila je nov, značajan korak napred

Kompanija za svemirski turizam Virdžin galaktik, britanskog milijardera Ričarda Bransona, juče se za još jedan korak približila slanju turista u orbitu oko zemlje kada je letilica nazvana Svemirski brod 2 prvi put poletjela sopstvenim pogonom, iznad američke pustinje Mohavi, probivši pritom zvučni zid.

Specijalni avion-nosač ponio je Svemirski brod 2 do visine od preko 14 kilometara gdje je probni pilot aktivirao raketne motore i popeo se još dva kilometra više, dostigavši brzinu od 1,2 maha.

Poslije toga Svemirski brod 2 bezbjedno se spustio bez pomoći motora u Svemirsko uzletište u pustinji Mohavi, sjeverno od Los Anđelesa.

Ričard Branson je izjavio da je letilica dostigla zadatu brzinu i da je sve funkcionisalo kako treba. On je dodao da će biti potrebno još nekoliko proba, svaki put sa dužim korišćenjem motora, prije nego što letilica bude krenula na prvi komercijalni let.

Svemirski brod 2 je poboljšana verzija Svemirskog broda 1, koji je 2004. postao prva privatna letilica koja je dospjela do granice svemira.

Do sada, više od 500 ljudi je uplatilo po 200 hiljada dolara za šansu da neko vrijeme provedu u bestežinskom stanju i posmatraju zemlju sa visine od 100 kilometara.

(VOA)