Američka ambasada: Dodik griješi ukoliko misli da će SAD stajati po strani dok RS ruši suverenitet BiH

Američka ambasada u BiH saopštila je da će SAD štititi Bosnu i Hercegovinu i obezbijediti da bude očuvan njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

“Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob. Sjedinjene Države će štititi Bosnu i Hercegovinu i osigurati da se održi njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter“, objavljeno je na zvaničnom Tvitet nalogu ambasade SAD u BiH.

Dodali su da je Republika Srpska entitet u okviru Bosne i Hercegovine i da ona ne postoji izvan BiH.

Još su istakli da prema Ustavu BiH, ni entitet niti bilo koja druga administrativna jedinica nižeg nivoa nema pravo na otcepljenje, ili ujedinjenje s drugom državom.

Dodik je juče u Donjoj Gradini izjavio da će RS biti nezavisna država i da će se ujediniti sa Srbijom.

Vladajuće stranke iz RS danas su potpisale izjavu u kojoj se, između ostalog, najavljuje da će RS ponuditi Federaciji potpisivanje sporazuma o “mirnom razdruživanju“, povlačenje srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH, raspoređivanje policije RS na međuentitetsku liniju razgraničenja, blokada rada institucija na nivou BiH i prekid saradnje sa NATO-om.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.