Lomljenje tableta može biti opasno za zdravlje
Iilustracija

Lomljenje tableta može biti opasno za zdravlje

Koliko puta vam se desilo da neku tabletu prepolovite i popijete, smatrajući da vam je potrebna manja doza? A da li ste znali da upravo taj čin može donijeti više štete nego koristi ukoliko dijelite tabletu koja za to nije predviđena?

Različiti tipovi

Postoje različiti tipovi tableta i neke zaista mogu tako da se koriste i to je obično i naglašeno. Imate tabletice koje mogu da se izgrickaju, naprimjer, one koje snižavaju krvni pritisak.

Obične tablete, poput onih za krvni pritisak, smiju da se polome, ali imate film tablete s omotačem koji praktično štiti prašak koji se nalazi u tableti. Film tableta kada se polomi, ne stiže gdje treba i dolazi do inaktivacije lijeka, a sadržaj tablete može i da ošteti sluznicu želuca, prenosi Avaz.

Film tablete

Kada je riječ o kapsulama, neke od njih, poput probiotika mogu se otvoriti i rastvoriti, naprimjer, ako se daju djeci, ali se u svakom slučaju treba posavjetovati s farmaceutom.

Ako izričito piše “film tableta”, to je veliki znak upozorenja da ne treba ništa da dijelite, rastvarate ili usitnite. Ako piše “tableta”, onda je velika vjerovatnoća da to smijete da uradite, ali ako niste sigurni, pođite do apoteke i konsultirajte se.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.