Katnića častili 31.000 eura
KATNIĆ I ĐUKANOVIĆ

Katnića častili 31.000 eura

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dobio je 2009. godine, kada je predsjednik Vlade bio aktuelni šef države Milo Đukanović, povlašćeni kredit od 40.000 eura od novca poreskih obveznika za „rješavanje stambenih potreba“, pokazuje dokumentacija koju je Uprava za katastar i državnu imovinu dostavila „Danu“ po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Katnić je od odobrenih 40.000 eura vratio 8.825 eura, odnosno nešto preko 31.000 državnog novca mu je otpisano.

- Katnić je ugovor, po ovlašćenju tadašnje Đukanovićeve vlade, potpisao sa tadašnjim direktorom nekadašnje Uprave za zajedničke poslove državnih organa Blažom Šaranovićem. Katnić je u periodu dobijanja kredita radio u Apelacionom sudu. – Korisnik kredita vraća davaocu kredita kreditna sredstva u iznosu od 40.000 eura, dodijeljena radi rješavanja stambenih potreba korisnika kredita po rješenju Apelacionog suda Crne Gore od 30. aprila 2009, a u skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore – Komisije za stambena pitanja od 8. aprila 2009. godine – piše u ugovoru.

Međutim, u drugom članu istog ugovora dodaje se da korisnik kredita (Milivoje Katnić) pomenuti kredit vraća po povoljnim uslovima, shodno odluci Vlade Crne Gore o uslovima i načinu vraćanja kredita, u povlašćenom iznosu od 8.000 eura (od ukupno 40.000), sa otplatom kredita na rate u trajanju od 10 godina (120 rata), sa kamatom dva odsto godišnje.

– Ukupan iznos kredita sa obračunatom kamatom za ugovoreni period iznosi 8.825, 51 euro, a mjesečna rata je 73, 55 eura – navodi se, između ostalog, u ugovoru koju je Katnić potpisao sa Šaranovićem. Da li je Katnić posjedovao nepokretnu imovinu 2009. godine nije poznato jer u tom periodu nije imao objavljene imovinske kartone na sajtu nadležne antikorupcijske institucije, a prvi koji je za njega objavila Agencija za sprečavanje korupcije je iz 2016. godine. Prema podacima iz njegovog kartona, on je vladin kredit otplatio u roku, 2019. godine.

Podsjetimo, Tužilački savjet je u februaru 2022. godine konstatovao prestanak funkcije glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću zbog ostvarenja prava na starosnu penziju, a na osnovu podataka Fonda PIO. Na njegovo mjesto kasnije je imenovan Vladimir Novović.

Katnić je prvi put za glavnog specijalnog tužioca izabran u junu 2015. godine, na predlog tadašnjeg vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. On je na tu funkciju došao sa mjesta sudije Apelacionog suda, a bio je i sudija Vojnog suda u Podgorici. Bio je glavni tužilac u predmetu protiv optuženih za navodni pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Katnić je u toku svog mandata vodio više velikih slučajeva koji su intrigirali kako domaću, tako i regionalnu i međunarodnu javnost. Na osnovu Katnićeve optužnice, nekadašnji potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović osuđen je na višegodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Međutim, Marović je pobjegao u Srbiju, gdje se krije već godinama. Specijalno tužilaštvo je istovremeno krivično gonilo još nekoliko bivših gradonačelnika Budve, Bara i Podgorice.

Ipak, najveći slučaj Specijalnog tužilaštva u Katnićevom mandatu predstavlja takozvani „Državni udar“ iz 2016. godine, kada su, prema optužnici, srpski, crnogorski i ruski državljani, navodno, pokušali da nasilno sruše tadašnju vlast Mila Đukanovića. Između ostalih, u tom predmetu bili su optuženi i prvostepeno osuđeni i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Naknadno je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje. Treći lider Demokratskog fronta Nebojša Medojević bio je optužen za učešće u navodnom pranju novca. Tokom i nakon ovog suđenja, političke stranke su intenzivirale optužbe na račun Katnića, tvrdeći da ima politički zadatak da se obračunava sa tadašnjom opozicijom kako bi pomogao DPS-u i predsjedniku te partije Milu Đukanoviću.

Specijalno tužilaštvo kojim je rukovodio Katnić odbacilo je sve tužbe i prijave nevladinih organizacija i političkih partija protiv Mila Đukanovića i njemu bliskih osoba. Katnić je u medijskim nastupima tvrdio da su predistražne radnje i istrage o tim slučajevima pokazale da nema indicija da su Đukanović i njemu bliske osobe počinile bilo koje krivično djelo, prenosi Dan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.