U ponedjeljak starica dolazi u Podgoricu
Foto: Iva Mandić

U ponedjeljak starica dolazi u Podgoricu

Centar za socijalni rad juče ujutro pozvao je porodicu starice Miljke Rajković i saopštio da ona može da se u ponedjeljak izmjesti iz bjelopoljskog Doma za stare i dođe u podgorički, rekao je Pobjedi njen brat Vukašin Labović.

Labović je uvjeren da je ovaj poziv uslijedio nakon što je Pobjeda juče objavila tekst o slučaju starice. Tada je on ispričao da od januara pokušavaju da je prebace u Podgoricu, ali da Centar za socijalni rad pravi problem, jer traži od starice da plaća 650 eura, a ne 550, koliko košta dom u Podgorici. Kaže da mu nije objašnjeno zašto su tražili 650. Dodaje da je sada rečeno da će se sve završiti u ponedjeljak i da će dom plaćati – 550 eura.

Pobjeda čeka odgovore od nadležnih o ovom slučaju.

Labović je ispričao da su pojedinci iz Centra za socijalni rad pravili problem i pokušavali da naplate od starice smještaj više nego što treba.

Labović tvrdi da je od porodice traženo da plati 650 eura dom u Podgorici, da sačine drugačiji ugovor od sadašnjeg. Preko Centra za socijalni rad, starica u Bijelom Polju plaća smještaj 450 eura, odnosno, njena penzija je 408 eura i porodica doplaćuje razliku. U Podgorici bi, po istom modelu, plaćala više – 550 eura, što za porodicu nije veliki problem ali, kaže Labović, jeste što traže da plaća – 650. Nijesu, prema njegovim riječima, objasnili zašto se od porodice traži da plaća 650. Labović kaže da je tražio da mu takav zahtjev dostave pismeno, ali da to nije učinjeno.

- Problem je u pojedincima u javnoj ustanovi. Poslao sam dopis i ombudsmanu. Ako o ovome ne govorimo, oni će da rade šta hoće – rekao je Labović Pobjedi.

Porodica, kako je ispričao, pokušava da ga riješi od januara. Labović navodi da zna za primjere, stare ljude koji su se bez probleme premjestili iz risanskog doma u Podgoricu. Niko im, objašnjava on, nije tražio da plaćaju 650 eura. Želi, kako navodi, da se priča objelodani, radi svih građana kojima se uskraćuje mogućnost da realizuju svoja prava. Smatra da sistem urušava nepotizam, partijske veze…

Labović pohvaljuje bjelopoljski dom, kao i podgorički. Kaže da njegova sestra tamo ima tretman kao da im je majka.

- Najveću zahvalnost Miljkina porodica iskazuje Domu starih u Bijelom Polju, za njihov odnos kao da je bila član njihove porodice – rekao je njen brat.

Kivan je na Centar za socijalni rad.

- Traže da se plati 650 eura, kao da su ustanova za sticanje dohotka – rekao je on.

Porodica je sa podgoričkim Centrom za socijalni rad početkom marta potpisala izjavu kako starica želi da se prebaci iz Bijelog Polja u Podgoricu. Ona je korisnica penzije kojom učestvuje u troškovima usluge, navedeno je, između ostalog, u tom dokumentu.

Podgorički Centar za socijalni rad je 28. jula prošle godine donio rješenje da joj se obezbijedi smještaj u Bijelom Polju. Napisano je u tom rješenju da je 12. jula Dom starih u Bijelom Polju podgoričkom Centru za socijalni rad dostavio odluku tima o prihvatanju korisnika. Saglasili su se tada da se može realizovati smještaj Miljke Rajković. Stručni radnik je sačinio mišljenje u kome je zaključio da je najadekvatniji oblik zaštite Rajković smještaj u Dom starih u Bijelom Polju.

Članom 69 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano je da se smještaj u ustanovu ostvaruje zbrinjavanjem u ustanovi i obezbjeđenjem naknade troškova smještaja, a članom 70 da se smještaj u ustanovu obezbjeđuje osobi sa invaliditetom i starom licu kojima se ne može obezbijediti ili nije u njihovom najboljem interesu ostanak u porodici ili usluge podrške za život u zajednici ili porodični smještaj.

Dalje je članom 160 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da se za lica koja nijesu u mogućnosti da učestvuju u troškovima usluga, sredstva obezbjeđuju u budžetu države, a članom 159 je navedeno da se korisniku smještaj u javnoj ustanovi socijalne i dječje zaštite obezbjeđuju sredstva za lične potrebe u iznosu koji utvrđuje nadležni organ državne uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.