Okrugli sto povodom 21. marta Svjetskog dana šuma

Okrugli sto povodom 21. marta Svjetskog dana šuma

Povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, kao centralni događaj proslave ovog veoma značajnog praznika, organizovala je Okrugli sto na temu „Zaštita crnogorskih šuma – novi list za buduće generacije“, u svečanoj sali hotela Franca u Pljevljima, saopštavaju iz te Uprave .

Neposredno prije početka događaja organizovana je i simbolična sadnja deset sadnica crnog bora u krugu zgrade Uprave za gazdovanje šumama i lovištima u Pljevljima, čime smo željeli da na simboličan način budućim generacijama dodatno oplemenimo ovaj prelijepi prostor.

-Na Okruglom stolu diskutovalo se o sljedećim temama: „Uređivanje šuma – izrada Programa gazdovanja šumama u Crnoj Gori“, koju je prezentovao gospodin Vitomir Tepavčević, načelnik Odsjeka za uređivanje šuma u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima, zatim o temi „Mjere za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu“ o kojoj je govorio gospodin Dragan Otašević, Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je na temu „„Izmjene i dopune Zakona o šumama“ govorio gospodin Ranko Kankaraš, načelnik Direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kažu u saopštenju.

Događaju su prisustvovali pored načelnika, rukovodilaca i predstavnika Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, i drugi predstavnici različitih institucija i organizacija iz oblasti šumarskog sektora, zaštite i uređivanja šuma, inspekcijskog nadzora, nacionalnih parkova, zaštite životne sredine, kao i predstavnici NVO sektora. Nakon iscrpnih diskusija konstatovano je da su brojni problemi koji opterećuju šumarski sektor u Crnoj Gori, ali da jedino zajedničkim djelovanjem svih moguće je pronaći ona rješenja koja će dugoročno voditi ka održivom gazdovanju šumama i njihovoj zaštiti

 Učesnici su ukazali na one segmente koji su u prethodnom periodu bili problematični, a koji će se naći u fokusu novih izmjena i dopuna Zakona o šumama. Takođe, poručeno je da je veliki problem činjenica da od ukupno 141 gazdinske jedinice, uređeno je svega 84 gazdinske jedinice, što državi mora biti prioritet ukoliko želimo precizno da znamo sa čim raspolažemo kada je riječ o šumskom resursu, glasi saopštenje.

Neophodno je uložiti mnogo više finansijskih sredstava kako bi se prikupili precizni podaci, koji bi dali realnu sliku o sadašnjem stanju crnogorskih šuma. Ukazano je i da se u prethodnim godinama nije adekvatno primjenjivala postojeća zakonska regulativa, ali i da je sistem kontrola bio nedovoljan, zbog čega je apelovano da se u narednom periodu tome posveti mnogo više pažnje.

U toku diskusije, učesnici su imali prilike da iz svog ugla predlože mjere koje bi pomogle u sprječavanju bespravnih aktivnosti, ali takođe i na preventivne mjere kako bismo zaštitili naše šume prije nego budu posječene. Poseban osvrt napravljen je na temu šumskih požara, gdje je akcenat stavljen na neophodno sistemsko djelovanje i oštriju kaznenu politiku. 

VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodin Armin Mujević poručio je da je neophodno da se zaštiti crnogorskih šuma posveti mnogo više pažnje i to ne samo na današnji praznik, već svakog dana, saopštavaju.

One predstavljaju nepresušan izvor, predstavljaju ono čime treba da se ponosimo i što treba da unaprijeđujemo i čuvamo za nas, za našu djecu i za sva buduća pokolenja.

Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Dragan Otašević zaključio je da se intenzivno radi na reformama i da se očekuje da ćemo kroz novu Strategiju razvoja šumarstva i kroz nove izmjene i dopune Zakona o šumama okrenuti i novi list u sektoru šumarstva i zaštititi naše šume na način na koji to zaslužuju, zaključuju u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.