Stručnjaci kažu: Limunada korisna za zdravlje, ali budite i oprezni
Foto: Pixabay/Jill Wellington

Stručnjaci kažu: Limunada korisna za zdravlje, ali budite i oprezni

Voda s limunom svakako je osvježavajući način da povećate unos tečnosti. Ispijanje limunade najviše je povezano s alkalnom ishranom, odnosno može uravnotežiti naš pH i spriječiti čitav niz bolesti.

Ovaj napitak može pogoršati simptome refluksa - limun je prirodno kiseo s pH između 2 i 3. To je loša vijest za osobe koje pate od refluksa kiseline, jer kisela hrana izaziva žgaravicu i može iritirati već upaljeno grlo.

Međutim, šta se zapravo dešava s našim tijelom nakon što svakodnevno konuzumiramo vodu s limunom?

Može pomoći da smršate - iako voda s limunom nije čarobni trik za mršanje, održavanje pozitivnog statusa hidratacije može pomoći u podržavanju ciljeva upravljanja težinom. Voda je neophodna za prirodnu sposobnost tijela da razgrađuje masti. Bez adekvatne hidratacije, tijelo može imati izazov da razgradi ovaj izvor energije, što može otežati gubitak težine.

Može pomoći da poboljšate raspoloženje - za neke je dehidracija povezana s gorim raspoloženjem. Ipijanje ovog napitka umjesto obične vode može motivirati ljude da piju više tečnosti. Takođe, neki podaci pokazuju da je ćelijska dehidracija povezana s degradiranim raspoloženjem, prenosi Analitika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.