Ljekari potvrdili: I najmanji nedostatak sna ima teške posljedice po mozak

Ljekari potvrdili: I najmanji nedostatak sna ima teške posljedice po mozak

Istraživači su izlagali učesnike različitim uslovima spavanja tokom pet noći, od potpunog nedostatka sna tokom 24 sata, djelimičnog nedostatka sna tri sata tokom noći i hroničnog nedostatka sna sa pet sati budnosti tokom noći.

Prema istraživanjima, čak trećina odraslih barem jednom u životu pati od problema sa spavanjem, a kao posledica nedostatka sna, muče se sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti i osećaju se iscrpljeno. Ali izgleda da bi nedostatak sna mogao imati još ozbiljnije posledice – i to na naš mozak.

Barem tako kaže nova studija objavljena u magazinu "Neurosajens", koja je otkrila da čak i manji nedostatak sna može dovesti do starenja mozga, za jednu do dvije godine.

To je postigao tim istraživača iz nekoliko instituta (iz Nemačke, Švajcarske i Danske), koji je analizirao podatke MRI 134 zdrava učesnika u dobi od 19 do 39 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.