Stanišić: Anti-mafija zakon još jedna cirkusna atrakcija pod režijom Dritana Abazovića
Foto: Pokret za promjene

"Zakon ne donosi reforme već je dio predizborne kampanje"

Stanišić: Anti-mafija zakon još jedna cirkusna atrakcija pod režijom Dritana Abazovića

Predloženi "Anti-mafija zakon" je još jedna u nizu cirkusnih atrakcija koju premijer Dritan Abazović želi da uklopi u svoju predizbornu kampanju koja neodoljivo podsjeća na putujući cirkus, saopštio je pedsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić.

"Prije svega Dritan Abazović dovodi javnost u zabludu, jer se ne radi o novom Zakonu o porijeklu imovine, već o izmjenama DPS-ov zakona, koji do sada nije dao skoro nikakve rezultate na polju oduzimanja imovine stečene kriminalnim aktivnostima. Ove izmjene i dopune zakona su veoma blage i ne pogađaju suštinu koju su građani tražili 30. avgusta 2020. godine, odnosno ne tretira pojedince koji su opljačkali Crnu Goru  i nije usresređen na indetifikaciju takvih pojedinaca i proces povraćaja opljačkanog novca u budžet države. Abazović je nastavio praksu prethodnog režima koji već 15 godina izbjegava da oduzimanje imovine stavi u fokus pravnog prometa i konačno krene da se obračunava sa javnim funkcionerima koji su se obogatili na štetu građana Crne Gore", naveo je Stanišić.

Predložene izmjene, ocijenio je, ne donose suštinske promjene već samo predstavljaju predizbornu kampanju Abazovića koju je počeo da sprovodi u proteklih nekoliko sjednica, jer je evidentno da se nastavila praksa sa korupcijom na visokom nivou i nakon smjene DPS-a od 30. avgusta 2020. godine.

"Demokratski front se zalaže da svi bivši i sadašnji javni funkcioneri, čija imovina je nesrazmjerna sa zvaničnim prihodima u prethodnim godinama moraju biti po automatizmu predmet istrage ovog zakona.  Demokratski front se već godinama unazad zalaže za uvođenje krivičnog djela nezakonito bogaćenje. Smatram da je prije sprovođenja Zakona o porijeklu imovine potreban reizbor svih sudija i tužioca, kao i detaljna provjera njihove imovine i imovine lica koja su povezana sa njima. Potrebno je personalizovati odgovornost, kako bi konačno imali snažno i nezavisno pravosuđe. Sa vojnicima bivšeg režima, nemoguće je graditi pravnu državu, povratiti izgubljeno povjerenje u institucije i obezbjediti minimalni nivo pravde", zaključuje Stanišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.