Tokom večerašnjeg sastanka u Vili Gorica, predstavnici vlasti i opozicije postigli su konsenzus povodom troje kandidata za sudije Ustavnog suda

Tokom večerašnjeg sastanka u Vili Gorica, predstavnici vlasti i opozicije postigli su konsenzus povodom troje kandidata za sudije Ustavnog suda

Tokom večerašnjeg sastanka u Vili Gorica, predstavnici vlasti i opozicije postigli su konsenzus povodom troje kandidata za sudije Ustavnog suda.

To je večeras, po završetku razgovora u Vili Gorica, potvrdila i predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

„Na današnjem zajedničkom sastanku članova Kolegijuma predsjednice Skupštine Crne Gore i članova Ustavnog odbora postignuta je saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda“, kazala je ona. 

Ona je istakla da će do sjednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

U slučaju da bude na kraju izabrano troje sudija - premda su međunarodni faktori u ranijim porukama insistirali na svih četvoro - Ustavni sud napokon će postati funkcionalan.

Naime, nakon što je u septembru prošle godine sudija Miodrag Iličković stekao uslove za penziju, u toj je instituciji ostalo troje sudija. Kako sastav sedam sudija - time je Ustavni sud ostao bez kvoruma za odlučivanje.

Od tada traje i ozbiljna agonija koja je, kako je vrijeme odmicalo, poprimala sve ozbiljnije obrise, uz sve žustrije tonove koji su stizali i sa međunarodnih adresa.

U međuvremenu je jedan javni poziv završen neslavno - jer nijedan od kandidata na plenumu nije dobio dovoljan broj glasova. Dok su iz većine upirali prstom u opoziciju koja nije podržala izbor makar jednog kandidata, sa suprotne su strane uzvraćali tvrdnjama kako je u pitanju bio jednostran prijedlog kandidata i da je većina htjela da ih dovede pred svršen čin.

Novi javni poziv raspisan je krajem prošle godine, potom su kandidati saslušani pred Ustavnim odborom, a danas je - u cilju postizanja kompromisa, organizovan sastanak predstavnika parlamentarne većine i opozicije.

Nakon duže od četiri sata, dogovor je postignut, a to bi u krajnjem moglo predstavljati i važan korak u cilju prevazilaženja institucionalne krize, odnosno izbjegavanja težih posljedica o kojima se proteklih sedmica između redova moglo čuti ponešto i iz Brisela.

Izvor: Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.