Abazović: Nismo daleko od toga da angažujemo Vojsku da bi se borili protiv eksploatacije šljunka

“Sve i da danas stane prirodi će trebati od 100 do 120 godina da se oporavi“

Abazović: Nismo daleko od toga da angažujemo Vojsku da bi se borili protiv eksploatacije šljunka

Nismo daleko od toga da angažujemo Vojsku Crne Gore u cilju sprečavanja nelegalne eksploatacije šljunka. To je kazao predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović nakon završene sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, na kojoj se govorilo o nelegalnoj eksploataciji šljunka. Poručuje da će Vlada krenuti sa represivnim mjerama kako bi se zaštitilo izvorište Bolje sestre, a najavio je i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Glavnog grada jer nije stvorio uslove da državna inspekcija ukloni objekte Bemaxa, koje je optužio da su glavni eksploatatori šljunka.

“Sve i da danas stane nelegalna eksploatacija šljunka ako budemo pustili priprodu da uradi svoje treba između 100 i 120 godina da se sve vrati u normalu”, naveo je Abazović.

Navodi da se eksploatacija obavlja kako danju, tako noću.

“Moramo da krenemo sa represivnim mjerama. Nismo daleko od toga da angažujemo Vojsku Crne Gore da nadzire taj prostor. Ona je tu da bi štitila nacionalne interese. Ne postoji veći nacionalni interes od izvorišta Bolje sestre. Država će se obračunati sa ljudima koji nelegalno eksploatišu šljunak i etiketirati ih potpuno opravdano kako bi znali koja lica ugrožavaju vitalne ekonomske interese Crne Gore”, poručio je Abazović, dodajući da će i objekti sa obala rijeke Morače biti uklonjeni.

Najavio je da će Vlada podnijeti krivičnu prijavu protiv Glavnog grada.

“Imamo situaciju da na odluku inspekcije na uklanjanje objekata Bemaxa, koji je glavni eksploatator u protekloj deceniji, Glavni grad je svojim odlukama spriječio da se to ukloni. Podnijećemo krivičnu prijavu za ugrožavanje ekonomskih interesa Crne Gore. Neka SDT razmotri da li je Glavni grad, gradonačelnik, Sekretarijat u koruptivnim aktivnostima. Time je Glavni grad vezao ruke Građevinskoj inspekciji da ne može da ukloni njihove objekte. Neko da ugrozi opstanak Crne Gore zbog svoje bahatosti, to se neće više dešavati“, poručuje Abazović.

Prema njegovim tvrdnjama, Bemax je zainteresovan da se sada zaustavi nelegalna eksploatacija šljunka na rijekama, jer tamo više to ne rade, već u svojim kamenolomima koji su legalni.

“Na taj način stiču monopol”, navodi Abazović, dodajući da Bemax tako pokušava da druge firme u tome onemoguće, kako bi kod njih dolazile da kupuju materijal.

Eksploatacijom šljunka se, prema njegovim riječima, bave i Montenegro Petrol, Cijevna komerc, kao i nekoliko firmi koje se vode na fizička lica.

Kako je istakao, zbog nelegalne eksploatacije šljunka u proteklih 10-15 godina napravljena je šteta blizu milijardu eura, te da će se vidjeti na koji način će biti nadoknađena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.