Ko je Valerij Gerasimov: Novi Putinov general, spreman da upotrebi i nuklearno oružje
Gerasimov i Putin u Kremlju, Foto: Reuters

Ko je Valerij Gerasimov: Novi Putinov general, spreman da upotrebi i nuklearno oružje

Posmatrači prilika u Kremlju pokušavaju da proniknu u motiv najnovije ruske promjene rukovodstva na bojnom polju nakon što je načelniku generalštaba Valeriju Gerasimovu neočekivano povjereno komandovanje invazijom na Ukrajinu.

Prethodni komandant, koji je tu ulogu obavljao tri mjeseca, general Sergej Surovikin, postao je jedan od tri Gerasimovljeva zamjenika.

Moskva je objasnila odluku - makar treću iznenadnu promjenu glavnog komandanta u 11-mjesečnom ratu - kao odgovor na rastući značaj kampanje.

I ruski i zapadni komentatori vide pokušaje prebacivanja krivice za neuspjehe u kojima je Rusija izgubila oko 40 odsto teritorije koju je zauzela od februara.

Mnogi nacionalistički ratni blogeri koji imaju dozvolu Kremlja da kritikuju vođenje rata okrivili su Gerasimova (67) za činjenicu da vojska supersile - koja je navodno modernizovana i dobila novu skupu opremu u posljednjih 15 godina - nije uspjela da podjarmi puno manjeg susjeda, piše agencija Rojters.

Kritičari u Ukrajini, na Zapadu i čak u Rusiji kažu da su ruske oružane snage loše pripremljene i opremljene, da sporo reaguju i da ih potkopavaju različite i često udaljene komandne strukture.

Nakon neuspjeha neplanirane kampanje mobilizacije kako bi se tok rat preokrenuo u korist Rusije, mjesecima su kružile glasine da će Gerasimov, jedva vidljiv u javnosti, biti skrajnut.

I Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke milicije Vagner grupa, i Ramzan Kadirov, lider južne ruske republike Čečenija, iznosili su slabo prikrivene kritike na račun Gerasimova dok su se hvalili uspjehom na bojnom polju svojih, navodno superiornih, poluautonomnih snaga.

Pristalice ministarstva odbrane kažu da Rusija često ima loš učinak na početku ratova, i da su mnogi problemi koji su postali očigledni sa snabdijevanjem, tehnologijom i komandom u posljednjih 10 mjeseci riješeni ili se rješavaju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je starješinstvo glavnog komandanta “specijalne vojne operacije” odraz širenja njenog obima i potrebe da se poboljša organizacija i komanda.

Osim Surovikina, 56-godišnjeg veterana ratova u Čečeniji i Siriji, poznatog kao general Armagedon, zamjenici Gerasimova su general Oleg Saljukov i zamjenik načelnika generalštaba, general-pukovnik Aleksej Kim.

546241820221217t082014z1582932208rc2g7y9ummc5rtrmadp3ukrainecrisisrussiaputinff

Sergej Suvorikin poznatiji kao i general Armagedon, Foto: Reuters

Igor Korotčenko, tvrdokorni vojni ekspert koji dobija veliki prostor na državnoj televiziji, rekao je da odluka predsjednika Vladimira Putina podstaknuta time što je Ukrajina od Zapada dobila teško naoružanje dugog dometa i izgleda da će uskoro dobiti zapadna oklopna borbena vozila i moguće borbene tenkove.

On je rekao da dolazak Gerasimova povećava vjerovatnoću da Rusija upotrijebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini:

”Imenovanje Gerasimova znači da sva sredstva uništenja iz arsenala Oružanih snaga Ruske Federacije - bez izuzetka - mogu biti korištena.”

Ministar odbrane Sergej Šojgu je u utorak obećao da će izgraditi bogatiji arsenal oružja, osnažiti tehnologiju avijacije i poboljšati proizvodnju dronova.

Povjeravanjem direktne komande Gerasimovu, Putin može poslati signal Zapadu u vezi sa svojom riješenošću da pobijedi u ratu, osnažiti status vojske u odnosu na Prigožinove i Kadirovljeve milicije i učiniti svog najvišeg generala odgovornijim za svakodnevno upravljanje invazijom, ocjenjuje Rojters.

”Sada je generalštab direktno i beskompromisno odgovoran za apsolutno sve,” rekao je ruski vojni bloger Semjon Pegov, koji koristi ime WarGonzo.

”General Armagedon je i dalje u centru donošenja odluka, ali na puno manje ranjivoj poziciji.”

Ekspert za Rusiju i istoričar Mark Galeoti kaže “da je to neka vrsta degradacije (za Gerasimova) ili barem najotrovniji putir, prenio je CNN. “Sada je odgovornost na njemu i pretpostavljam da Putin ponovo ima nerealna očekivanja”.

Jedan istaknuti ruski vojni bloger koji objavljuje na aplikaciji Telegram pod imenom Ribar, ocijenio je da je Surovikin postao žrtveni jarac za vojne debakle.

Međutim, Mik Rajan, australijski general major u penziji, objavio je na Tviteru da su Putin i Šojgu “postavili Gerasimova kao žrtvenog jarca za sve neuspjehe Rusije.”

Ukrajinsko ministarstvo je ismijalo odluku. “Svaki ruski general mora dobiti makar jednu šansu da omane u Ukrajini. Neki će možda imati dovoljno sreće da omanu dvaput.”

Tatjana Stanovaja, osnivačica firme za političku analizu R. Politik, ne smatra da će promjena napraviti neku veliku razliku.

”Gerasimovu je povjerena komanda nad vojnom operacijom zbog Surovikinovih ozbiljnih neuspjeha”, ocijenila je.

”Putin traži djelotvornu taktiku u situaciji ‘puzećeg’ poraza.”

Ona je kazala da Putin pokušava da napravi reorganizaciju i da stoga daje šansu onima koje smatra ubjedljivim. “Danas se Gerasimov ispostavio kao ubjedljiv. Sjutra to može biti bilo ko drugi.”

Neki analitičari vjeruju da je ovaj potez možda takođe pokušaj ministarstva odbrane da jače kontroliše kampanju uoči ključnih nekoliko mjeseci tokom kojih će ostatak rezervnih snaga mobilisanih na jesen 2022. biti raspoređen nakon obuke. Ukrajinska vojska je saopštila da očekuje novu rusku ofanzivu početkom proljeća.

Ključna uloga u osvajanju Krima i podršci Asadu

Putin je imenovao Gerasimova za načelnika generalštaba i zamjenika ministra odbrane 9. novembra 2012, tri dana pošto je Putinov dugogodišnji saveznik Šojgu imenovan za ministra odbrane.

Svi oni imaju jednu od tri nuklearne aktovke pomoću koje se može izdati naređenje za nuklearni napad.

Gerasimov je igrao ključnu ulogu u ruskom zauzimanju Krima od Ukrajine 2014. i u presudnoj ruskoj vojnoj podršci predsjedniku Bašaru al-Asadu u sirijskom građanskom ratu.

Američki Stej department mu je uveo sankcije dan nakon invazije na Ukrajinu, uz obrazloženje da je jedan od tri visoka ruska zvaničnika, pored Putina, koji su direktno odgovorni za rat.

Bez obzira na to, Gerasimov ponekad razgovara sa američkim generalom Markom Milijem, načelnikom Združenog generalštaba SAD.

Gerasimov je rođen 8. septembra 1955. u Kazanju, napredovao u redovima ruskih tenkovskih snaga da bi 1997. diplomirao na Vojnoj akademiji Generalštaba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.