Adžić o bombama: Najvažnije da su dojave lažne, DPS stvara narativ koji pogoduje klincima da se osmjele na takav potez
Filip Adžić

“Bitno je da taj koji se osmjeli na takav postupak da se procesuira”

Adžić o bombama: Najvažnije da su dojave lažne, DPS stvara narativ koji pogoduje klincima da se osmjele na takav potez

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić govoreći o dojavama o bombama koje su stigle školama širom Crne Gore posljednja dva dana da je najbitnije da se radi o lažnim dojavama iako to ne umanjuje paniku. Adžić je, gostujući na TV Vijesti, rekao da najveći broj dojava o bombama dolazi od maloljetnih osoba. Ističe da se zna sa kojih operatera dolaze dojave o bombama, kao i da su od istih dobili IP adrese.

“U proteklih malo više od godinu dana bilo je deset lažnih dojava o bombama u školama i institucijama. U svim slučajevima, na našu sreću, radilo se o lažnim dojavama. Najveći broj tih dojava dolazi od lica koja su maloljetna, a bilo je slučajeva da su bila lica mlađa od 14 godina”, rekao je Adžić.

Ministar je kazao da “situacija jeste oziljna kada dođe do dojave”.

“Bez obzira što u najvećoj mjeri percipiramo da se radi o lažnoj dojavi, MUP i Uprava policije moraju preduzeti sve mjere i radnje, što su i uradile. Komplikovano je što je tehnologija napredovala, i što je mogućnost prikrivanja tagova putem interneta dostigla veliki nivo”, ukazao je Adžić.

Kazao je da se zna “sa kojih operatera dolaze zadnje dojave o bombama” kao i da su od istih dobili IP adrese. Adžić nije htio da kaže iz kojih država dojave dolaze, jer je istraga u toku.

Komentaršišući navode premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića o dojavama o  bombama i njegove optužbe prema DPS-u da stoje iza toga, Adžić je rekao da je obavio razgovor sa premijerom o njegovim saznanjima.

“Premijer ima privatne konekcije sa mnogim šefovima službi bezbjednosti u regionu i zemljama širom svijeta. Podatke koje privatno dobije, ne bih mogao sa komentarišem. Zajednički zaključak bio je da situacija kakvu DPS želji da predstavi o nestablnosti i haosu, što ne odgovara stvarnosti, ali pogoduju i ohrabruju one koji imaju pretenzije da šalju poruke o lažnim dojavama, ohrabruje da u uslovima nestabilnosti lakše se usude da odrade ovako nešto… Konstantni pokušaj da se u Crnoj Gori dešava neki haos, negdje pogoduje i ovim klincima da se neko osmjeli i uradi ovakav potez”, rekao je ministar.

Na pitanje da li misli kao premijer, Adžić odgovara da narativ koji stvaraju (DPS) pogoduje da se “dojave dešavaju”.

Od deset slučajeva o lažnim dojavama o bombama imamo pet riješenih, kazao je Adžić. Češka je, dodao ministar, jedna od zemalja odakle su dva puta dobili mejlove takve sadržine.

Niko, isitče, ne može reći da se u budućnosti neće dešavati dojave.

“Bitno je da taj koji se osmjeli na takav postupak da se procesuira”, poručio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.