Njujork i Singapur najskuplji gradovi na svijetu

Njujork i Singapur najskuplji gradovi na svijetu

Njujork i Singapur rangirani su kao najskuplji gradovi na svijetu, prema godišnjem svjetskom istraživanju troškova života Economist Intelligence Unita (EIU).

Njujork je prvi put na vrhu lestvice, dok je Singapur na prvom mjestu osmi put u 10 godina.

Izraelski Tel Aviv, koji je 2021. godine proglašen najskupljim gradom na svijetu, ove je godine na trećem mjestu.

Osim Njujorka, Los Anđeles i San Francisko takođe su napredovali na listi deset najskupljih gradova. Sva 22 američka grada koje istraživanje pokriva porasla su na ljestvici zbog brzog rasta cijena i jakog dolara. Šest od njih – Atlanta, Šarlot, Indijanapolis, San Dijego, Portland i Boston – bili su među 10 gradova koji su pokazali najveće skokove na skali.

Najviše su se pomjerili na gore ruski gradovi Moskva i Sankt Petersburg, koji su skočili za 88, odnosno, 70 mjesta.

Većina evropskih gradova pala je na listi.

Sirijski glavni grad Damask i libijski Tripoli i dalje su najjeftiniji gradovi.

Ovogodišnje istraživanje sprovedeno je od 16. avgusta do 16. septembra u 172 velika grada u svijetu.

„Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nultog kovida uzrokovali su probleme u lancu snabdijevanja koji su, u kombinaciji s rastućim kamatama i promjenama kursa, rezultirali krizom troškova života širom svijeta”, rekla je Upasana Dat, voditeljica odeljenja EIU-a koji se bavi troškovima života, prenosi Hina.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.