Novi protest u Podgorici: Hoćemo izbore, ne ljubimo ni lance, ni katance, Crna Gora neće u “srpski svet”

Treći protest pod sloganom "Ima nas" održava se u Podgorici a građani se okupljaju ispred Skupštine.

Građani ispred Skupštine nose transparente sa kojih, između ostalog, poručuju: "Počni da brineš jer i tebe se tiče", "Ne damo te, Crna Goro", "Sa ovim ljudima ti nemaš ništa, odavno su te prodali", "Ima nas! Na damo Ustav! Hoćemo izbore!", prenosi Pobjeda.

Građani su stigli i iz Nikšića i Danilovgrada, Mojkovca, Tivta, Bara, Budve, Berana, Plava i dr.

Iz pokreta "Ima nas" saopštili su da je za dobrobit cijele države, njenih građana, deblokade institucija i prosperiteta i sustizanja evropskog standarda života, potrebno što prije izaći na izbore.

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni ustavni puč, kao i da je potrebna deblokada Ustavnog suda.

"Poslije drugog i još masovnijeg protesta, na kojem smo jasno stavili do znanja da nećemo odustati od ostvarenja naših zahtjeva, najavljujemo da će se sljedeći skup održati u ponedjeljak u 18 sati, ispred platoa Skupštine", navedeno je u saopštenju.

Veliki broj građana koji je sa njima iz protesta u protest, predstavlja, kako su kazali, potvrdu ispravnosti njihove borbe i želje za pravim promjenama u Crnoj Gori.

Crnoj Gori su, kako su poručili, potrebni hitni vanredni parlamentarni izbori.

Predrag Vušurović je poručio da sporni Zakon o predsjedniku mora biti povučen.

“Tražimo odrzavanje izbora kako bi Crna Gora dobila državnu odgovoru Vladu koja će raditi u korist građana. Nas 35 hiljada je do sad potpisalo peticiju. Na svojim ulicama i pločnicima Crna Goro skupljaš snagu i ljude i tek ćeš. Snagu da jasno svima kažes da ne umiješ da se bojiš i šta nećeš dozvoliti. Nikad Crna Gora kakvu Vučić sanja!

Vujović: Kunem se Crna Goro – čuvaću mir i braniti granice tvoga istoka, zapada, sjevera i juga

Foto: Miraš Dušević/CdM

Foto: Cdm

Crnogorski glumac Zoran Vujović pred okupljenima izrecitovao je pjesmu „Zakletva“.

(Antifašističke vrline, vrijednosti i zaostavština)

Kunem se svim

Što mi je najsvetije u životu-

Crna Goro!!!

(Moje jutro, moja noći, moja zoro)

Da ću čuvati mir

I braniti granice

Tvoga istoka, zapada, sjevera i juga!

Da ću poštovati simbole tvoje

Tvoju zastavu, grb i boje!

Da ću voljeti i poštovati

Sve nacije što za prsa

I za leđa ti uvijek stoje!

Sestre i braću-

Jednake pred tvojim pravom

Svim tvojim zakonima

I tvojim USTAVOM!

Kunem se

Crna Goro-

Za juče, za danas, za sjutra

Zemljo dvadeset i prvog maja

Zemljo našeg početka

I zemljo večnog sjaja!

Ojha!!!

 Student Ilija Vujačić poručio je okupljenima da podignu visoko ruke i zastave.

"Neka vide kako izgleda ujedinjena građanska Crna Gora. Kako izgleda njihova noćna mora! Nećete se više igrati politike! Niti sa svojim narodom! Od danas se mi pitamo! Spavali smo, ali se budimo!", rekao je on.

 Novinarka Kaćuša Krsmanović poručila je da nas ima da odbranimo Ustav, urušeni ugled Crne Gore, uništene institucije.

"Ima nas da branimo i odbranimo naše pravo da dignemo glas u odbranu građanske Crne Gore.

Ovđe sam da poručim Dritanu Abazoviću i onima koji su mu dali zadatak da Crnu Goru vrati pod srpsku čizmu i ruski uticaj – neće moći!", kazala je ona.

Vido Drašković iz Liberalne partije poručio je da naša obaveza prema precima, a dužnost prema potomcima je da sačuvamo ono zašto su se borili naši preci i nama ostavili u nasleđe da prenesemo svojim potomcima.

"Ima li nas da odgovorimo izazovima koji su pred nama? Pred nama su dva puta: Otvoreni Balkan - ambis čeljusti kleronacionalista ili Evropska unija - društvo razvijenih i prosperitetnih naroda. U pamet se građani Crne Gore, ako ne budemo razmišljali i planirali naići ćemo na nevolju odma ispred naših vrata", kazao je on.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković poručila je da nas je vazda bilo da anticrnogorsko, antigrađanskoj, antievropskoj, primitivnoj, nacionalističkoj, velikosrpskoj politici kažemo veliko NE.

Foto: Miraš Dušević/CdM

"Ne kao Lovćen, ne kao Durmitor ne kao Rumija…Neće proci Vučiceve sluge sa svojim zlim naumima pokoravanja Crne Gore. Nijesu prošle sluge Beograda ni 90-ih pa neće ni danas u nezavisnoj i NATO Crnoj Gori", kazala je ona.

 

 Okupljeni građani krenuli u protestnu šetnju do spomenika Svetom Petru Cetinjskom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.