U Kliničkom centru nakon skoro 20 godina instalirani novi sterilizatori
Foto: KCCG

U Kliničkom centru nakon skoro 20 godina instalirani novi sterilizatori

Novi automatski prolazni parni sterilizator u petak je, umjesto aparata koji je u upotrebi od 2003. godine, montiran u Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka u Kliničkom centru.

Iz te zdravstvene ustanove su poručili da nastavljaju sa unaprjeđenjem uslova rada čime se, prema njihovim riječima, dodatno podiže nivo kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga osiguranicima.

- Ovaj uređaj je namijenjen parnoj sterilizaciji na temperaturama opsega od 121ºC do 135ºC kapaciteta 609l. U Centralnoj sterilizaciji Operacionog bloka smo prije dva mjeseca montirali i manji automatski neprolazni parni sterilizator, kapaciteta 63l. Iako manjeg kapaciteta, radi se takođe o aparatu koji je namijenjen za sterilizaciju od 121ºC do 135ºC - kazali su iz KCCG.

Oni su ukazali na to da novi aparati, u odnosu na prethodne, imaju napredniju tehnologiju čime se omogućava kraće vrijeme za sterilizaciju materijala i samim tim i veći broj sterilizacija.

Dodaju da su obezbijeđeni iz planiranih budžetskih sredstava ukupne vrijednosti oko 120.000 eura bez PDV-a.

- Iako su zamijenjeni aparati, od njihovog montiranja 2003. godine do sada, bili u upotrebi 24 sata 365 dana u godini, oni su i dalje u fukciji tako da su montirani na drugoj lokaciji gdje će biti formiran još jedan centar za sterilizaciju u kome će se vršiti sterilizazija medicinskog materijala sa klinika. Za sada će, pored ova dva sterilizatora, biti montiran i treći, plazma sterilizator, koji se koristi za sterilizaciju termolabilnih materijala na niskim temperaturama oko 50 ºC - istakli su iz KCCG.

Novi Centar za odjeljensku sterilizaciju biće u funkciji od narednog mjeseca tako da će sterilizacija medicinskog materijala sa klinika u njemu dodatno rasteretiti Centralnu sterilizaciju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.