Drecun: U decembru i januaru nas čekaju veća poskupljenja, imamo potencijal ali ništa ne radimo
Drecun

Drecun: U decembru i januaru nas čekaju veća poskupljenja, imamo potencijal ali ništa ne radimo

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da nas na osnovu prognoza svjetskih analitičara u decembru i januaru čekaju još veća poskupljenja.

Smatra da ima šanse da se Crna Gora u borbi na energetskom nivou snađe, da bude ekonomičnija, rentabilnija, ali je za to potrebreban odnos društva i političara.

“Ali na prvom mjestu treba nam snažan politički konsenzus, manje trvenja i koncentracija na prave društvene probleme koji u ovom trenutku nedostaje”, kazao je Drecun u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Ovo poskupljenje neće biti tako drastično, objašnjava Drecun, s obzirom na to da smo imali najjeftinije gorivo u regionu. Međutim, očekuje nova poskupljenja kako u svijetu, tako i regionu.

“Bojim se da nas u decembru, januaru čekaju veća poskupljenja. To su prognoze koje se daju na nivou svjetske analitike”, rekao je on.

Kazao je da inflacija utiče na pad životnog standarda, ali da je kod nas ona uvezena.

“Imamo mogućnost da supstituišemo uvoz u značajnoj mjeri i da se na taj način odbranimo od inflcije. Jer u ovim kriznim vremenima narodu je potrebno da se prehrani i da se grije i hladi. Mi imamo potencijal za to, a ništa ne radimo”, kazao je Drecun.

Smatra da iza inflacije stoji najviše politika, te da je cilj da se napravi monetarni haos u svijetu da bi se prešlo na digitalizovane valute koje će kontrolisati Centralna banka. Dodao je da dosta toga zavisi i od današnjih izbora u Americi. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.