Nova verzija androida zvaće se kit ket
Ilustracija

Tehnologija - Dodaci

Nova verzija androida zvaće se kit ket

"Gugl" je odlučio da će se sljedeća verzija "androida", operativnog sistema za mobilne telefone, zvati "kit ket", iako je prethodno najavljeno ime "ki lajm paj".

Odluka da se softveru da ime "Nestleove" čokoladice shvaćena je kao marketinški manevar u korist švajcarskog proizvođača slatkiša i osvježavajućih pića.

"Gugl" to demantuje i tvrdi da je sam smislio ime, te da nijedna strana ne plaća nikakav novac za upotrebu ovog imena.

Direktor za globalno širenje "androida" DŽon Legerling izjavio je Bi-Bi-Siju da je američki gigant želio da učini nešto "zabavno i neočekivano".

Marketinški stručnjaci upozoravaju da bi dvije kompanije mogle da pretrpe štetu od ovakvog dogovora.

"Ako je vaša marka povezana sa nekom drugom, neizbježno ćete biti dovođeni u vezu sa njom, u dobru i u zlu. Ako ta druga marka doživi da joj se naruši ugled, bilo bi naivno pomisliti da vaše dobro ime i ugled to neće osjetiti", izjavio je Sajmon Majers, partner u konsultantskoj kući "Profet".

"Nestle" je u prošlosti kritikovan zbog načina na koji je promovisao dječije mlijeko u prahu u zemljama u razvoju. Kompanija je morala da povlači pojedine proizvode sa tržišta, a posljednji put to je učinila u SAD, gdje je otkrivena salmonela u "Nestleovoj" hrani za pse.

Pojedini analitičari smatraju da će mnogi korisnici "androida" pozitivno reagovati na novo ime, pošto im je već poznata čokoladica "kit ket".

Izvor (Nezavisne novine)