Varhelji: Ugovor sa SPC nije negativno uticao na reforme u Crnoj Gori
Oliver Varhelji

Varhelji: Ugovor sa SPC nije negativno uticao na reforme u Crnoj Gori

Ispunjavanje privremenih kriterijuma iz poglavlja 23 i 24 prioritet je Crne Gore u daljem pretpristupnom procesu ka Evropskoj uniji (EU), kazao je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

“Da bi se to ostvarilo, Crna Gora mora intenzivirati napore u rješavanju preostalih neriješenih pitanja, uključujući ona poput slobode izražavanja i slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, naveo je Varhelji.

On je, predstavljajući paket proširenja u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, kazao da je Evropska komisija Crnoj Gori istu ocjenu dala i prošle godine, ali da su ta pitanja i dalje izvor zabrinutosti.

Varhelji je istakao da su potrebni dalji koraci, uključujući imenovanje sudija Ustavnog suda.

“Dakle, izgradnja konsenzusa svih političkih aktera i funkcionalna javna uprava za sprovođenje javne reforme, od ključne su važnosti“, kazao je Varhelji.

On je rekao da je pohvalno što se Crna Gora i dalje usklađuje sa vanjskom politikom EU.

Evropski komesar Oliver Varhelji kazao je na današnjoj pres konferenciji da je srećan što prezenuje paket pristupanja Evropskoj uniji.

Kako je poručio, mir, stabilnost i sigurnost su imperativ, dok je proširenje EU zajednički cilj, naročito kada je u pitanju Zapadni Balkan.

“Moramo ići brže u reformama da bi napravili progres. Želimo da pomognemo partnerima na Zapadnom Balkanu da pojačaju svoju bezbjednost, pogotovo sada kada je u toku ruska invazija na Ukrajinu“, kazao je Varhelji.

Varhelji je danas u Evropskom parlamentu predstavio u kratkim crtama rezultate izvještaja Evropske komisije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.