Ilustracija

Duvanski proizvod koji izaziva zavisnost

"Snus" lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u prodaji

Duvanski proizvod neobičnog imena "Snus" može se kupiti na tafikama u Podgorici. Mala pakovanja bijelog praha kupuju uglavnom tinejdžeri. Upakovan je u plastičnu kutiju, kao žvake ili bomboni, a košta nepunih pet eura. Zabava za tinejdžere, glavobolja za roditelje, koji ne znaju kako da reaguju, jer na pitanje otkud u slobodnoj prodaji kod nas, ni nadležni nemaju odgovor.

Kada je maloljetni sin Lidiju Janković pitao za mišljenje i dozvolu da proba snus koji koriste svi drugari iz odjeljenja, imala je hiljadu pitanja.

"Ja sam bila zaprepaštena kad mi je opisao šta je to, stavi se na gornju usnu i licka se i posle toga su lagani. A taj izraz lagani ukazuje da je opojna droga,to je snus od 1 do 8 se rangira,uzima se prvo jedan,jer od jačeg se povraća, pa da se naviknu, znači neki oblik droge", kazala je Janković.

Nakon razgovora i šoka, Lidija je krenula u potragu za snusom, ali bezuspješno. Više sreće imali su novinari RTCG-a, jer su već nakon obilaska nekoliko trafika, uspjeli da ga kupe.

Nije droga, a nije ni cigareta. Riječ je mljevenom duvanu koji je pakovan u minijaturne kese nalik onima za čaj i mirišu na eukaliptus.. Lako dostupan i popularan među tinejdžerima.

"Duvanske kompanije su proizveli snus kao noviju vrstu duvana, zdraviju za odvikavanje od duvana, ali iskustva pokazuju da nije zdraviji, da je proizvod koji sadrži nikotin i izaziva zavisnost i druge supstance koje dovode do komplikacija u organizmu", kazala je Agima Ljajević iz Instituta za javno zdravlje.

Visoke koncentracije nikotina najviše utiču na zube i respiratorne organe, a posebno na mlade u razvoju.

"On dovodi do poremećaja u usnoj duplji i za kratko vremena dovodi do promjena zuba i usne duplje ali i na drugim organima, laring, želudac i udaljeniji organi" navodi Ljajević.

I dok ga mladi koriste iz zabave, nesvjesno postaju zavisni. To upozorenje je i na kutiji koju kupite.

"Nikotin izaziva zavisnost kao heroin, treba i prodaju i nuđenje sprovesti pod kontrolom i ograničiti upotrebu ovih poroizvoda", kazao je Ljajević.

Isto misli i majka tinejdžera koji je bio u nedoumici da li da proba snus.

"Ne možemo sve pustiti niz vodu, to se uzima bez kontrole. Ako se uzima kao žvake ko kontroliše", pita se Janković.

Policija ne. Kako su nam rekli, nije u njihovoj nadležnosti. Dok se kod nas kupuje na trafici, snus je u svim državama EU zabranjen, osim u Švedskoj u kojoj se proizvodi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.