Švarceneger pojsetio Aušvic: Vrijeme je da se dokrajči mržnja
Foto: Tanjug/AP

Švarceneger pojsetio Aušvic: Vrijeme je da se dokrajči mržnja

Američki glumac austrijskog porijekla Arnold Švarceneger posjetio je mjesto na kojem se nalazio nacistički logor smrti Aušvic i u susretu sa ljudima koji su preživjeli Holokaust i njihovim potomcima izjavio da je vrijeme da se dokrajči mržnja, upotrebivši za to izraz "terminate" - iz serijala filmova Terminator koji ga je proslavio.

Glumac, bodibilder i bivši guverner Kalifornije posjetio je barake, osmatračnice i ostatke gasnih komora koji su preživjeli kao dokaz nastojanja nacističke Njemačke da istrebi Jevreje i druge narode tokom Drugog svjetskog rata.

Švarceneger se susreo sa čovekom koji je preživio Holokaust, djecom preživjelih, kao i sa ženom koja je kao trogodišnje dijete bila podvrgnuta eksperimentima zloglasnog nacističkog doktora Jozefa Mengelea.

“Ovo je priča koja mora ostati u životu. Ovo je priča koju moramo stalno iznova prenositi dalje“, rekao je Švarceneger u Aušvicu, tokom govora koji je održao u bivšoj sinagogi, sada sjedištu Zadužbine jevrejskog centra Aušvic. Do njega je stajao Simon Bergson, čiji su roditelji preživjeli nacistička zlodjela u Aušvicu, i ispričao je svoju porodičnu istoriju.

“Ja sam sin čoveka koji se borio u nacističkom ratu kao vojnik“, rekao je 75-godišnji glumac i dodao da su on i Bergson, koji je sličnog godišta, ujedinjeni u svom radu.

“Hajde da se zajedno borimo protiv predrasuda, i hajde da ih dokrajčimo (terminate) jednom za svagda“, rekao je Švarceneger, čiji je otac ratovao na strani nacista.

Na to se nadovezao Bergson: “Arnold i ja smo živi dokazi da se u okviru jedne generacije mržnja može potpuno ukloniti. Guvereneru, hvala vam što ste nam se danas ovde prodružili.“

Aušvic se nalazi na jugu Poljske, kod mjesta Osjećin.

Švarcenerger je od jevrejske zadužbine u Aušvicu u junu dobio nagradu “Borba protiv mržnje“ zbog svojih stavova na društvenim mrežama. Međutim, nije mogao lično da preuzme nagradu jer je bio na snimanju TV serije u Kanadi, a postojao je i problem sa pandemijom. Švarceneger je obećao da njegova današnja posjeta Aušvicu neće biti posljednja.

“Vratiću se“, rekao je, iskoristivši još jednu rečenicu iz filma Terminator (1984).

U svom video-obraćanju prošlog marta, Arnold Švarceneger je poručio Rusima da ih lažu u vezi sa ratom u Ukrajini i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da žrtvuje ruske vojnike zarad svojih ambicija. U istom videu je ispričao tužnu sudbinu svoga oca Gustava Švarcenegera, koji se iz Drugog svjetskog rata vratio kući fizički i psihički slomljen nakon ranjavanja u bici za Lenjingrad.

Istoričari procjenjuju da su nacisti samo u Aušvicu ubili 1,1 milion ljudi, od čega su milion bili Jevreji. Ostatak čine Poljaci, Romi, Rusi i drugi narodi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.