Grdinić (MANS): Nova vlast krije informacije koje ni DPS nije skrivao
Grdinić Foto: RTCG

Grdinić (MANS): Nova vlast krije informacije koje ni DPS nije skrivao

Lazar Grdinić iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kaže da crnogorska javnost više pretpostavlja nego što zna jer se i dalje, kako navodi, krije ogroman broj podataka.

On povodom međunarodnog dana slobodnog pristupa inforamcijama kaže da se ne možemo pohvaliti značajnim rezulatima, a podsjeća i da je nova vlast najavljivala veću transparentnost.

“Nakon više od dvije godine ne mogu reći da su se stvari značajno promijenile, štaviše u određenim segmentima bojim se da smo i nazadovoli”, naveo je i Grdinić u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže da su mnogi segmenti u oblasti slobodnog pristupa informacijama kritični.

“Informacije koje su se krile prije pet, sedam, deset godina kriju se i danas. Aktuelna vlast ima tendenciju da sakriva neke stvari koje se nisu sakrivale ni u vrijeme DPS-a, npr. neke konsultantske ugovore. MANS je prije nekoliko dana objavio porazne primjere rada EPCG i Rudnika uglja koji krše zakon o slobodnom pristupu informacijama i ne objavljuju podatke o novim zapošljavanjima, što nas navodi na zaključak da se radi o političkim zapošljavanjima u susret izborima”, poručio je Grdinić.

Ističe i da u toj oblasti praksa nije pohvalna, a stari Zakon o slobodnom pristupu informacijama i dalje je na snazi iako, kako dodaje, Grdinić nije dobar.

Navodi i da svi podaci o trošenje državnog novca moraju biti javni.

“Državne kompanije su prilično zatvorene kada je riječ o objavljivanju podataka”, naveo je Grdinić i dodao da svi snose odgovornost za neobjavljivanje podataka.

“Potrebna je mnogo veća transparentnost i što je veća transparentnost biće manje sumnji u korupciju”, naveo je Grdinić.


Izvor:tvcg
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.