Željeznička nesreća u Hrvatskoj: Troje stradalo, 11 povrijeđeno
Foto: Pixsell

Željeznička nesreća u Hrvatskoj: Troje stradalo, 11 povrijeđeno

U sudaru putničkog i teretnog voza sinoć oko 21.30 kod Novske tri osobe su stradale, a 11 je povrijeđeno, javili su hrvatski mediji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković obišao je mjesto nesreće i rekao da niko od povrijeđenih nije životno ugrožen, prenijela je Hina.

"Nekoliko povrijeđenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko strani", rekao je Plenković i dodao da podaci o povrijđenima mogu biti dobijeni od Crvenog krsta u Novskoj, prenijela je Beta.

On nije želio da govori o identitetu stradalih prije nego što budu završene sve provjere, a najavio je da će to utvrditi i objaviti Županijsko državno tužilaštvo iz Siska.

U zdravstvenim ustanovama u Novoj Gradiški zbrinuto je sedam osoba, u Pakracu jedna, a u Slavonskom Brodu tri, dodao je Plenković.

Prema njegovim riječima nesreća se dogodila 10-ak minuta prije krajnjeg odredišta putničkog voza, odnosno kod Novske, kada je putnički voz naletio na zaustavljeni teretni.

"Udar je bio velik i vagoni putničkog voza su iskočili s pruge. Ostavljamo rezervu da ima još ozlijeđenih jer su neki djelovi voza udaljeni, nisu na pruzi", napomenuo je hrvatski premijer.

Prema njegovim riječima na terenu su sve dežurne službe i u toku je istraga kako bi se utvrdili uzroci nesreće.

Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu, kazao je što se dosad zna o nesreći.

"Vidljivo da je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio na signalu stop", rekao je Biber za 24sata.

Putnički voz saobraćao je na lokalnoj liniji Vinkovci Novska i staje na puno stanica pa se pretpostavlja da je na polasku u Vinkovcima bilo više putnika te da je u trenutku nesreće već bio nadomak Novske, dodao je Plenković.

Prema onome što se zna, 13 osoba je stradalo i povrijeđeno u putničkom vozu, dok je u teretnom bio samo mašinovođa koji je zbrinut u Pakracu.

"Voz (teretni) je dolazio iz Šida. Usred noći se ne može procijeniti kojom brzinom je išao voz", rekao je Plenković, ali nije htio da govori o uzrocima nesreće, odnosno da li je putnički voz prošao dok je bilo uključeno crveno svijetlo.

Mediji navode da se nesreća dogodila kada je putnički voz naletio na teretni koji je bio zaustavljen, pretpostavlja se zbog kvara.

Plenković je izrazio saučešće porodicama stradalih i izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja.

Željeznički saobraćaj na tom dijelu pruge je u prekidu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.