AccuWeather: Prelazak s ljeta na jesen mnogi u Evropi osjetiti neće, porast padavina do druge polovine sezone
Ilustracija

AccuWeather: Prelazak s ljeta na jesen mnogi u Evropi osjetiti neće, porast padavina do druge polovine sezone

Veći dio Evrope ovog ljeta se borio s rekordnim vrućinama, sušom bez presedana i divljim požarima koji su uticali na sve aspekte života. Meteorolozi AccuWeathera objavili su dugoročnu prognozu za jesen, a kako kažu, prelaz s ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suvim uslovima kroz barem dio sezone.

Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uslova jesenje sezone događati nad jugoistočnim djelovima evropskog kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana.

Meteorolog koji godinama prognozira vrijeme širom Evrope Tajler Rojs očekuje da će tokom rane jeseni biti nekoliko toplotnih talasa prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu.

Meteorolozi kažu da će veliki znak u ovom dijelu Evrope biti kako neobično tople vode Sredozemnog mora utiču na olujne sisteme koji prelaze ovu zonu.

Pune implikacije o tome šta će mediteranske vode, koje su toplije od ostalih, značiti za vremenske prilike u ovom dijelu Evrope tek treba da budu utvrđene. Međutim, prognostičari razmišljaju o jednoj mogućnosti.

"Ova bi područja mogla zabilježiti porast padavina do druge polovine sezone. Ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira medikejn“, kaže Rojs.

Izraz "medikejn“ („medicane“) kombinacija je riječi „Mediteran“ i „hurricane“ i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Kako je pojašnjeno, medikejn može da proizvede jake vjetrove i jaku kišu.

"Ovaj scenario, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suše. Ako se ovaj scenario ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajaće do dugo u jesen“, zaključio je Rojs.

Zapadna Evropa pretrpjela je jedan od najintenzivnijih junskih toplotnih talasa dosad, a vrućina se dodatno pojačala kako je stizao jul.

U srcu ljeta od Portugalije do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zabiljžene su rekordne temperature, piše AccuWeather.

Rojs očekuje da će topliji uslovi od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i srednje Evrope tokom velikog dijela jesenjih mjeseci.

"Uopšteno, sezona će biti topla i biće to spor prelaz prema normalnim temperaturama“, rekao je Rojs.

Očekuje se da će se dominantno područje visokog pritiska, koje je dovelo do ekstremnih toplotnih talasa ovog ljeta, zadržati tokom barem tokom prvog dijela jeseni, prenosi danas.rs.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.