Kandidati za britanskog premijera protiv referenduma o nezavisnosti Škotske
Ilustracija

"Mi nismo komšije mi smo porodica"

Kandidati za britanskog premijera protiv referenduma o nezavisnosti Škotske

Kandidati za lidera Konzervativne stranke Velike Britanije Riši Sunak i Liz Tras su izjavili da neće dozvoliti novi referendum o nezavisnosti Škotske ukoliko budu izabrani za britanskog premijera.

Njih dvoje su naizmjenično odgovarali na pitanja škotskog novinara, kao i publike, tokom debate koja je u utorak održana u Pertu u Škotskoj.

"Ako budem izabrana za premijerku, neću dozvoliti još jedan referendum o nezavisnosti“, rekla je Tras.

Dodala je da je glasanje 2014. bilo jedanput u generaciji i da bi, umesto što se zalaže za još jedan referendum, škotska premijerka Nikola Stardžon trebalo da se bavi "stvarnim pitanjima u Škotskoj“.

"Smatram sebe djetetom unije i po meni mi nismo samo komšije, već porodica. Nikada neću dozvoliti da se naša porodica razdvoji“, rekla je Tras.

Sunak je na isto pitanje odgovorio da ne može da zamisli okolnosti u kojima bi dozvolio održavanje novog referenduma.

"Živimo u uniji koja je, naravno, tu po saglasnosti i demokratiji i ja to prihvatam. Ali, jednostavno ne smatram da iko misli da je sada ili bilo kada u bliskoj ili dalekoj budućnosti vrijeme da se fokusiramo na to“, rekao je Sunak.

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke trenutno glasaju o svom sljedećem lideru, koji će ujedno postati i sljedeći premijer Velike Britanije.

Prema internim anketama, Tras vodi sa određenom razlikom.

Novi lider Konzervativne stranke, a tako i premijer, biće imenovan 5. septembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.