Buđenje
Ilustracija

U narednim vjekovima

Buđenje "uspavanog džina" sa Južnog pola dovelo bi do katastrofalnih posljedica po čitav svijet

Urušavanje "uspavanog džina“ Južnog pola moglo bi da izazove katastrofalne planetarne poplave i podizanje nivoa mora do kraja ovog i u narednim vjekovima.

Ukoliko se klimatske promjene nastave trenutnim tempom, topljenje Istočne antarktičke ledene ploče do 2300. će podići nivo mora za jedan do tri metra, a do 2500. godine za dva do pet metara.

Istraživanje, koje je sproveo međunarodni tim naučnika, objavljeno je u časopisu Nejčer (Nature).

Naučnici napominju da bi ovaj potencijalno katastrofalni ishod mogao da bude izbjegnut ako bi države širom svijeta ispoštovale ono što je dogovoreno na Klimatskom samitu u Parizu 2015. godine - smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se rast prosječne temperature ograničio na ispod dva stepena Celzijusa.

Planeta se trenutno u prosjeku zagrejala za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na period od početka Industrijske revolucije.

Uz nepromijenjenu potrošnju energenata i nepromijenjene emisije gasova iz fosilnih goriva prognoze su da će do 2100. godine prosječna temperatura porasti za 2,7 stepeni.

Sve manje vremena da ga ne probudimo

Istraživanja, međutim, pokazuju da ukoliko se porast globalne temperature zadrži ispod dva stepena, topljenje Istočne antarktičke ploče će do 2500. godine podići nivo mora za pola metra.

To znači da će "uspavani džin“, koji u sebi sadrži najveći dio glečerskog leda na Zemlji, nastaviti svoj san i da najverovatnije neće doprinijeti podizanju mora narednih decenija.

Ipak, određeni porast nivoa mora ne može da bude izbjegnut zbog topljenja leda u zapadnim djelovima Južnog pola i Artktiku.

Ono što je još važnije, jeste da čovečanstvo ima sve manje vremena da izbjegne scenario buđenja "uspavanog džina“ na Južnom polu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.