Dolazak iPhone 14 bi mogao biti odložen zbog tenzija između Kine i Tajvana

Problemi za Apple

Dolazak iPhone 14 bi mogao biti odložen zbog tenzija između Kine i Tajvana

Rastuće tenzije između Kine i Tajvana mogle bi dovesti do kašnjenja Appleovog smartphonea iPhone 14.

Apple je glavna "mušterija" kompanija TSMC koja svoje čipove isporučuje Pegatronu u Kini gdje se sklapaju primjerci iPhonea. Nakon što je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posjetila Tajvan, uslijedile su oštre reakcije iz Kine, a situacija između dvije strane je postala još "zategnutija".

Osim toga, Kineska komunistička partija je zabranila spominjanje Tajvana i Republike Kine u dokumentima za transport, a to znači da bi neke hardverske komponente mogle biti vraćene u Tajvan što bi rezultiralo kašnjenjem u proizvodnji iPhonea 14.

Potpredsjednik Pegatrona i zvaničnici TSMC-a su viđeni s Pelosijevom tokom njene posjete Tajvanu, tako da bi sve ovo moglo značiti početak žestokog trgovačkog rata između Kineske komunističke partije i Tajvana, dok bi se između njih našle američke kompanije uključujući Apple.

Takođe, Apple je već u razgovorima s tajvanskim partnerima te je tražio uklanjanje oznake "Made in Taiwan" i "Republic of China".

Ova situacija je nastala u najgorem mogućem trenutku za Apple jer je predstavljanje iPhonea 14 veoma blizu, a takođe kruže glasine o problemima s kvalitetom proizvodnje ekrana i kamera iPhonea 14 Pro Max.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.