Titov unuk o rehabilitaciji Kalabića: Nekome ne odgovara da dođe do pomirenja
Broz

Titov unuk o rehabilitaciji Kalabića: Nekome ne odgovara da dođe do pomirenja

Viši sud u Valjevu usvojio je zahtjev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikole Kalabića.

Unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, prokomentarisao je za TV Prva da ne razumije odluku suda.

"Ne mogu da shvatim to. U situaciji u kojoj se naša braća Rusi bore protiv nacista, mi rehabilitujemo nekoga ko je učestvovao u ratu na toj strani", rekao je Broz za TV Prva.

"Naše sudstvo nema ni granice ni mjere. nije ovo jedini slučaj... Sve ovo je da se dodvorimo Evropskoj uniji.. To nije popularno... Izazvaće dvije strane u narodu, a to nije dobro. Moramo da budemo složni, a da se svađamo oko nekih istorijskih činjenica, nije u redu. Nije momenat da se to radi, jer stvaramo u narodu bunt. U Valjevu dva brata više ne razgovaraju zbog rehabilitacije Kalibića... Nekome ne odgovara da dođe do pomirenja", dodao je on.

Advokat porodice Kalabić, Goran Branković, izjavio je da ovo nije pokušaj revizije istorije.

On je naveo da se očekuje žalba tužilaštva, a zatim odluka Apelacionog suda.

Ko je bio Nikola Kalabić?

Nikola Kalabić je prije rata bio geometar Katastarske uprave u Valjevu. Na početku prilazi četnicima Koste Pećanca i dobija čin vojvode. Ubrzo se, međutim, razilaze, a Kalabić prilazi Ravnogorskom pokretu Draže Mihailovića, gdje je prvo bio komandant Prateće čete, a potom komandant Gorske kraljeve garde, koja je, prema navodima istoričarke Jelene Đureinović, bila jedna od najozloglašenijih četničkih jedinica, prenosi Danas.

Dok potomci tvrde da nema dokaza da je Kalabić odgovoran za zločine, te da će sud na osnovu dokaza „razotkriti gnusne laži koje su o njemu širili komunisti“, Jelena Đureinović navodi da dokumentacija i prepiske iz perioda rata potvrđuju njegovu odgovornost za tzv. čišćenja komunista, teror, pljačke, premlaćivanje i pokolj nad civilima u Srbiji.

„Na primjer, pokolj u Kopljaru kod Aranđelovca, u decembru 1943. gde je ubijeno 20 ljudi, gdje on sam u depeši piše – sve sam ih poklao. Imamo 1944. Banju, Mali Požarevac, Drugovac. Godine 1942. i 1943. dosta upada u sela, klanja ljudi, posebno u okolini Aranđelovca. Imamo dokumente i četničkog pokreta, pa tako za Rudnički kraj postoji i pismo jednog anonimnog oficira Draži Mihailoviću, koji kaže da su pedeset posto žrtava tih pokolja nevini ljudi, a da se u izvještajima predstavljaju kao da to nisu. I ono što se često dešava je da se žrtve predstavljaju kao komunisti, jer bi onda to trebalo da bude legitiman zločin“, navela je Đureinović za Radio Slobodna Evropa još 2017. godine, kada je sud u Valjevu odložio odluku o zahtjevu za rehabilitaciju četničkog komandanta Nikole Kalabića.

Nikola Kalabić je, piše istraga.ba, pred sam kraj rata, kao i mnogi drugi pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVUO), pokušavao da se sakrije u zabačenim djelovima zemlje i da tamo sačeka pokušaj bune protiv komunističke vlasti.

OZNA je krenula sa širokim planom likvidacije bivših pripadnika JVUO i ostalih vojnih organizacija van teritorije Jugoslavije. Tako su uspjeli svoje agente da ubace u mrežu podrške Nikole Kalabića i da ga u tajnoj operaciji 5. decembra 1945. uhapse.

Okolnosti njegove smrti do danas nisu utvrđene. Godinama je vođen kao nestao, da bi na kraju, 65 godina kasnije, službeno bio proglašen mrtvim.

Rješenjem Sreskog suda u Mionici od 11. novembra 1946. godine, Kalabić je proglašen narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina.

U pismu iz aprila 1944. je lično naredio klanje partizanskih simpatizera.

„Dragi Pape, za klanje komunista molim te dobro tu stvar provjeri. Ispitaj još bar tri čovjeka. Za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuva od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa u večer u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne svršiš. Želim iskreno da praznik Hristovog voskrsenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravite mi sve, a tebe najviše pozdravlja tvoj čika Pera“, napisao je.

Iako je službeno bio podređen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, Kalabić je i tamo bio zloglasan zbog okrutnosti. Čak i njegovi podređeni zabrinuto su pisali Mihailoviću i preklinjali ga da zaustavi Kalabića i njegove koljače, objavio je ranije „Danas“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.