Skelet dinosaurusa prodat na aukciji u Njujorku za šest miliona dolara
Foto: AFP

Skelet dinosaurusa prodat na aukciji u Njujorku za šest miliona dolara

Rijedak skelet dinosaurusa prodat je u SAD nepoznatom kupcu za nešto više od šest miliona dolara. Prodat je na aukciji Sotebija u Njujorku.

Radi se o fosilu gorgosaurusa, dalekog rođaka tiranosaurusa reksa, a otkriven je 2018. godine, piše BBC.

Anonimni kupac će imati jedinstvenu mogućnost da dodijeli nadimak nekadašnjem predatoru, dodaje BBC.

Ovo je drugi put da Sotebi prodaje fosiliziran skelet dinosaurusa. Prvi put je tiranosaurus reks, nazvan Sju, prodat čikaškom muzeju 1997. godine za 8,36 miliona dolara.

Očekivalo se da gorgosaurus dostigne cijenu od osam miliona dolara.

On je jedini te vrste koji je ponuđen na prodaju u privatne ruke. Na svijetu ima samo 20 fosila gorgosaurusa, koliko je poznato.

Gorgosaurus je živio na planeti pre oko 77 miliona godina, i kao i tiranosaurus reks imao je veliku glavu, usta puna zakrivljenih, oštrih zuba i male prednje udove sa dva prsta.

Iako manji od svog dalekog rođaka, bio je brži, žešći i imao je jači zagriz, tako da je mogao da probije debelu kožu i prodre duboko u meso plena, naveo je Sotebi.

Ovaj fosil je pronađen na privatnom posjedu u američkoj saveznoj državi Montani. Ima 79 koštanih elemenata, visok je tri metra i dugačak 6,7 metara.

Rekordna cijena za fosil dinosaurusa je i dalje 31,8 miliona dolara, a prodat je takođe privatnom kupcu 2020. godine.

Mada još nije objavljeno ime za ovog gorgosaurusa, među pratiocima Sotebija na društvenim mrežama se izdvojio nadimak "prekrasni Džordž“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.