Galić: Epidemiološka situacija se svakim danom usložnjava, Institut radi na spremanju novih mjera
Igor Galić

"Svi bi trebali da se drže osnovnih epidemioloških mjera"

Galić: Epidemiološka situacija se svakim danom usložnjava, Institut radi na spremanju novih mjera

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić kazao je, gostujući u Dnevniku, da se trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori, iz dana u dan, usložnjava.

Galić je ocijenio da se epidemiološka situacija ne razlikuje od zemalja regiona i Evrope.

"Nalazimo se u novom talasu obolijevanja od kovida-19. Intezitet aktovnosti virusa populacije je na visokom nivou. Široka je geografska rasprostranjenost sa akcentom na južnim i centralnim opštinama i regionima zemlje", istakao je Galić.

Galić navodi da je trend porast obolijevanja sa dvonedjeljnim dupliranjem novooboljelih.

"Drugi indikatori, koji nam ukazuju na tok porasta pandemije, jeste reproduktivni efektivni broj koji nam ukazuje da epidemija raste i razvija. Dok drugi indikatori, kao što su zauzetost kovid postelja u kovid odjeljenjima ukazuje na porast. Broj smrtnih ishoda je na dvonedjeljnom nivou otprilike isti", dodao je Galić.

Galić ističe da izvještaji ukazuju da su kod kovid pacijenata trenutno blaži oblici virusa, bez obolijevanja donjih disajnih puteva. 

"Ovaj virus se zadržava u gornjim disajnim putevima što je specifično i za omikron soj, koji je trenutno dominantan", rekao je Galić.

Galić je najavio da će IJZCG predlagati mjere.

"Mi smo već predložili jedan set mjera, koji će proći kroz ostala tijela - nošenje zaštitnih maski i vakcinacija. Na to bi se trebalo bazirati strategija odgovora na pandemiju kovida-19 u narednom periodu", najavio je Galić.

Galić je poručio osobama iz rizičnih grupa da se drže osnovnih epidemioloških mjera.

"Sve osobe iz rizičnih grupa, starije od 65 godina, hronični bolesnici, imunokompromitovane osobe, bi trebalo u zatvorenim prostorima obavezno da nose masku. Da se drže osnovnih epidemioloških mjera - rastojanje, higijena ruku i obavezna vakcinacija", zaključio je Galić. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.