CGO: Prekršajne prijave protiv onih koji misle da su uvrede dozvoljene
Centar za građansko obrazovanje

CGO: Prekršajne prijave protiv onih koji misle da su uvrede dozvoljene

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je juče uputio Upravi policije 21 prekršajnu prijavu protiv lica koja su, komentarišući objave na Facebook stranici portala Volim Podgoricu, izrekli teške uvrede na račun predstavnika naše organizacije, čime su prekršene odredbe Zakona o javnom redu i miru.

"Za kvalifikovani oblik ovog prekršaja predviđena je novčana kazna od 250 do 1000 eura, odnosno kazna zatvora do 60 dana", ukazali su iz CGO-a.

Očekuju od službenika Uprave policije djelotvorno i blagovremeno postupanje po upućenim prijavama, a radi zaštite očiglednih društvenih interesa.

Pozvali su i građanke i građane na poseban obzir prilikom izražavanja stavova u digitalnom prostoru, uz obavezno vođenje računa da se prilikom komentarisanja ne izriču uvredljivi sadržaji niti govor mržnje, kao neprihvatljivi za svako savremeno društvo.

"Istovremeno, CGO poziva predstavnike medija da zaštite slobodu govora i zdrav dijalog na svojim stranicama na društvenim mrežama, djelujući efikasno u dijelu administriranja i uklanjanja komentara koji su suprotni zakonima države Crne Gore i međunarodnim dokumentima", zaključili su iz te NVO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.