Blinken pozvao Kinu da osudi rusku agresiju u Ukrajini
Entoni Blinken

Blinken pozvao Kinu da osudi rusku agresiju u Ukrajini

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je Kinu da osudi rusku "agresiju" u Ukrajini.

"Ovo je zaista vreme kada svi treba da ustanemo, kao što su to činile zemlje G20 jedna za drugom, da osudimo agresiju i zahtijevamo, između ostalog, da Rusija dozvoli pristup hrani blokiranoj u Ukrajini“, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarali su na Baliju, dan posle sastanka članica G20, koje su izrazile neslaganja oko ruskog rata u Ukrajini i borbe sa globalnim posljedicama tog sukoba.

Blinken je rekao da ne vidi "nikakav znak“ saradnje Rusije.

Američki zvaničnik je takođe rekao da je sa Vangom imao "korisne, iskrene i konstruktivne“ razgovore.

"Uprkos složenosti odnosa SAD-Kina, mogu sa izvjesnim uvjerenjem da kažem da su naše delegacije smatrale da su današnje diskusije bile korisne, iskrene i konstruktivne“, rekao je Blinken posle pet sati razgovora.

On je takođe rekao da je izrazio duboku zabrinutost SAD zbog sve "provokativnije retorike i aktivnosti Pekinga prema Tajvanu“ i podvukao važnosti održavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.